RADI VÁM PORADÍME na tel .:
košík: 0 ks
celková cena: 0.00 €
0
Dokončiť objednávku

Květiny pro narozeniny v dubnu

Narozeninové květy pro měsíc duben

Duben znamená jediné! Jaro je v plném proudu a díky široké škále jarních květin může být konkrétní výběr poněkud složitější a různorodější než obvykle. Květiny sebou nesou také různorodá využití, ovšem jedno, ve kterých jsou opravdu považovány za stálice jsou narozeninové kytice plné radosti a překvapení. Nezáleží na věku, pohlaví nebo měsíci, narozeninové kytice nebudou nikdy špatnou volbou. Dokonce konkrétní měsíce mají své ideální druhy květin, které je vhodné věnovat oslavenci. A měsíc duben není výjimkou! Co je tedy pro dubnové oslavence nejlepší květinovou volbou než oficiální květy pro měsíc duben. Dopřejte dubnovým oslavencům pocit mimořádnosti a obdarujte je květinami, které jsou symbolem pro tento měsíc. Z mnoha dostupných jarních květin jsou to právě kopretiny a hrachor, které jsou oficiálně spojovány se čtvrtým měsícem v roce.

 

V dnešním článku si představíme rostliny pro měsíc duben více zblízka. Prozradíme si zajímavosti spojené s jejich původem, jaká symbolika se skrývá v jejich květech ale také jaký význam nesou právě pro měsíc duben. Pojďme tedy hned na věc!

Kopretiny


Má mě rád.. nemá mě rád, vzpomínáte? Dětská hra, kterou zažil snad každý a to ať už se jednalo o sedmikrásky, heřmánek nebo právě kopretiny. Postupné vytrhávání okvětních lístků jednoho po druhém, dokud se nedostanete k poslednímu, který vám prozradí zda vás má dotyčný na kterého myslíte opravdu rád, nebo ne.

 

Původ kopretin

Název kopretina, v anglickém jazyce daisy pochází ze starého anglického výrazu daes eage, což znamená v překladu denní oko. Toto jméno je úzce spojené s významem květiny a odkazuje na schopnost rostliny otevírat se za východu slunce a naopak zavírat se s přicházejícím večerem. Další běžné názvy kopretiny jsou sedmikrásky obecné nebo anglické sedmikrásky. Společný název odkazuje na celý rod čeledi Asteraceae, která zahrnuje velké množství druhů sedmikrásek, které jsou oblíbené pro použití jak do kytice, tak i na zahradu. 

 

Mezi velkým množstvím jednotlivých druhů sedmikrásek patří mezi nejoblíbenější sedmikráska Shasta, sedmikráska obecná a sedmikráska gerbera. Sedmikrásky Shasta, u nás známé jako kopretiny jsou významné pro svůj zářivě žlutý střed s čistě bílými okvětními lísky. Naopak sedmikrásky obecné můžeme najít ve více barevných kombinacích, nejčastěji na škále od bílé až po tmavě růžovou. Sedmikrásky gerbery na rozdíl od zmíněných nejčastěji najdeme v květinářství a to ve spoustě barevných možnostech od žluté, oranžové, růžové a červené. Od zbylých dvou se liší také svým středem, který má stejnou barvu jako okvětní lístky.

 

Kopertiny v historii

Květy kopretin pochází ze střední a severní Evropy, a také ze západní Asie. Jejich původ můžeme hledat na otevřených polích v Anglii, kdy se ale postupem času přirozeně dostaly na louky všech zemí, které mají mírné podnebí. První známá kultivace proběhla zhruba v letech 2200 př. n. l.. Už dávno v historii používali květy sedmikrásek a kopretin starověcí Egypťané pro léčbu mnoha různých nemocí. Angličané například používali sedmikrásky proti žaludečním vředům a problémům spojených s očima. Dnes se celá čeleď sedmikrásek vyskytuje po celém světě a patří mezi oblíbené květiny, symbolizující jaro.

 

Význam a symbolika kopretin

V řeči květin květy kopretin znamenají nevinnost. Původ tohoto významu spočívá v dobách, kdy mladé, svobodné ženy nosily sedmikrásky a kopretiny ve vlasech, aby vyjádřily svou svobodu od viny a nemorálních činů. Sedmikrásky znamenají také čistotu, věrnou lásku a nové začátky. Zatímco růže jsou nejpopulárnějšími květinami pro vyjádření lásky a romance, historie říká, že právě kopretiny jsou nejpoužívanějšími květinami pro vyjádření náklonnosti a oddanosti. Díky těmto významům jsou kopretiny promyšleným a smysluplným dárkem pro speciální osoby ve vašem životě. Například pro vaši jedinou milovanou přítelkyni nebo manželku.

Dalším symbolem této pokorné květiny je plodnost a mateřství. Díky tomuto důvodu jsou sedmikrásky vynikajícím darem nejen pro oslavu narozenin, ale také pro čerstvé novopečené maminky.

Tyto dubnové narozeninové květiny znamenají také transformaci. Podle římských mýtu se krásná víla jménem Belides proměnila v sedmikrásku, když utíkala před nechtěnou pozorností boha Vertumnuse.

Gerbery


Ačkoliv existuje opravdu nespočet druhů a odrůd sedmikrásek, mezi nejznámější a nejoblíbenější narozeninové květiny patří známé gerbery. Gerbery patří mezi celosvětově oblíbené řezané květiny, které dodají ten správný šmrnc mnoha květinovým aranžmá. Ve skutečnosti jsou pátou nejoblíbenější řezanou květinou na světě. A čím si gerbery vyžádaly tak pozoruhodné umístění v oblíbenosti květin? Kromě své všestrannosti a širokému výběru různých barev gerbery vydrží v průměru mnohem déle než většina řezaných květin. Životnost gerber ve váze je v průměru až dva týdny. Mezi nejoblíbenější druhy gerber patří následující druhy.

 

Gerbera Daisy Rose Picotee: Tento kultivar gerbery má polodvojité květy v jemném a romantickém odstínu růžové. Tento druh je tedy ideální pro oslavu narozenin vaší maminky nebo přítelkyně, zkrátka ženy vašeho života!

Gerbera ledová královna: Tato kultivovaná odrůda gerber je známá pro své bílé květy, které krásně doplňují symboliku nevinnosti. Proto je ideální květinou pro dubnové miminka, ale také pro novopečené rodiče, kteří právě oslavují narození miminka.

Královská žlutá gerbera: Jednou z nejoblíbenějších žlutých gerber je kultivar královské žluté, která se chlubí veselými žlutými květy a výrazným tmavým středem. Žluté barvy jsou obecně symbolem štěstí, přátelství a radosti. Královská žlutá gerbera je tedy skvělým narozeninovým překvapením pro vaše kamarády, kteří slaví své narozeniny v měsíci dubnu.

 

Hrachor vonný


Sladký hrášek nebo hrachor vonný je známá popínavá kvetoucí rostlina, která je uznávaná zejména pro svou vůni a květy připomínající motýly. Tato další narozeninová květina pro měsíc duben je oblíbená nejen pro rozzáření vaší zahrady, ale také do kytic. Většinou je najdete v odstínech fialové, modré, bílé, červené nebo růžové. Vzácnější druhy mají oranžové a žluté odstíny.

 

Původ a historie hrachoru vonného

Hrachor vonný je známý také pod svým vědeckým názvem Lathyrus odoratus. Název pochází z řeckého slova lathyros, což znamená hrách a latinského odoratus, což je význam pro voňavý. Hrachor vonný nyní známe převážně díky skotovi Henrymu Eckfordu, který v 18. století usilovně pracoval na křížení hrachoru. Do té doby se jednalo o poměrně podhodnocenou kvetoucí rostlinu. Během té doby se ale hrachor už pěstoval na Sicílii, v Itálii a na Kypru, avšak až díky podílu Eckforfa a dalších šlechtitelů bylo představeno více než 250 nových kultivarů, ze kterých se můžeme těšit dodnes.

 

Význam a symbolika hrachoru vonného

Sladký hrášek mimo spojitost s narozeninovými květinami pro měsíc duben je také symbolem blaženého potěšení díky svým sladkým barvám. V jazyce květin je symbolem pozitivního zážitku a zkušeností, promyšleným způsobem jak poděkovat vašim blízkým a tedy zároveň i symbolem věčnosti. Zatímco je hrachor vonný relativně nový ve srovnání s jinými oblíbenými řezanými květinami, stále zůstává vhodnou volbou pro dubnové narozeninové příležitosti. Mezi nejvoňavější patří odrůda Matucana, která se chlubí svými purpurovými a fialovými květy. Další oblíbenou odrůdou je Restormel, která je známá pro své červené květy, což z ní tvoří ideální narozeninový dárek pro vaši přítelkyni. A mezi nejběžnější patří odrůda Watermelon s Renaissance, které jsou známé pro své tradiční růžové květy!

 

Tipy pro nákup kopretin a hrachoru

Jak vybrat ty nejlepší kopretiny a hrachor do vaší narozeninové kytice? Postupujte podle následujících obecných tipů pro nákup květin, abyste zajistili že získáte nejlepší poměr ceny a kvality.

●     Vybírejte nejčerstvější květiny, vyvarujte se květinám, u kterých na první pohled na okvětních lístcích vidíte jakékoliv známky vysychání nebo nadměrného vadnutí. Mezi takové známky patří zejména hnědé skvrny nebo zaschlé černé konce. Dbejte také zvýšené pozornosti na viditelné známky od škůdců a chorob.

●     Vybírejte zdravě vypadající stonky. Zejména stonky gerber by měly být rovné a dlouhé.

●     Vybírejte květy, které ještě plně nevypukly, jedině takové vám ve váze vydrží co nejdéle.

 

Další oblíbené květiny pro měsíc duben

Duben je měsícem spousty krásných květin různých forem, barev a velikostí. Mezi nejoblíbenější favority patří následující:

 

Tulipány: Tulipány patří mezi jednu z nejoblíbenějších řezaných květin po celém světě. Tyto jarní okrasné rostliny se chlubí velkými nápaditými květy v široké paletě barev. Jsou rozhodně vhodnou volbou pro narozeninovou kytici.

Pivoňky: Pivoňky nabízí spoustu jemných květinových barev, které jsou oblíbené zejména u žen. Navíc díky jejich obrovským květům vám stačí pouze pár kousků pro vytvoření bohaté kytice.

Stračka: Stračky se velmi často používají do svatebních kytic, kde dokonale doladí finální vzhled celkové kytice. Tyto krásné květy jsou známé svým tvarem, který se velmi blízce podobá delfínům. Jsou symbolem pravdy a ochrany.

 

Pokud ve vašem okolí máte dubnového oslavence, překvapte ho květinou pro měsíc duben. Ať už to bude kopretina, gerbera nebo hrachor, můžete si být jistí že vykouzlí úsměv na tváři! I s těmito konkrétními květy se vám stále nabízí široká škála variability v rámci barev a pestrosti druhů.

Z našej ponuky

BELLA

BELLA

CAROL

CAROL

SELI

SELI

ZIZU

ZIZU

SUNNY

SUNNY

TAMI

TAMI

SMUTEČNÍ KVĚTINA 6

SMUTEČNÍ KVĚTINA 6

STIL

STIL

BEDY

BEDY

KAROL

KAROL

GRACIELA

GRACIELA

PINKI

PINKI

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ YELLOW

KVĚTINOVÝ KOŠ YELLOW

DARINA

DARINA

ORANGA

ORANGA

MIA

MIA

JARNÍ SET 7

JARNÍ SET 7

JARNÍ SET 10

JARNÍ SET 10

JARNÍ SET 11

JARNÍ SET 11

DOBROMILA

DOBROMILA

PRISCILA

PRISCILA

JESENKA

JESENKA

TANDA

TANDA

AMORE

AMORE

LOREIN SET 2

LOREIN SET 2
Nepredajné

MENDY

MENDY

RUUBY

RUUBY

OZZY

OZZY

SUDY

SUDY

KYTICE GERBER

KYTICE GERBER

STELA

STELA

GUDY

GUDY

GUDI SET 2

GUDI SET 2

GUDI SET 3

GUDI SET 3

SET GUDI 4

SET GUDI 4

SMUTEČNÍ KYTICE 10

SMUTEČNÍ KYTICE 10

KYTICE AMORE V KRABICI

KYTICE AMORE V KRABICI
Z LASKY

RŮŽE A GERBERY V KRABICI

RŮŽE A GERBERY V KRABICI

KVĚTINOVÝ KOŠ PENELOPE

KVĚTINOVÝ KOŠ PENELOPE

KVĚTINOVÝ KOŠ GUDI

KVĚTINOVÝ KOŠ GUDI

IVONA

IVONA

MARIAM

MARIAM

DÁRKOVÁ BEDÝNKA GOLF

DÁRKOVÁ BEDÝNKA GOLF
Nepredajné

DÁRKOVÁ BEDÝNKA TENIS

DÁRKOVÁ BEDÝNKA TENIS
Nepredajné

DÁRKOVÁ BEDÝNKA TENIS II

DÁRKOVÁ BEDÝNKA TENIS II
Nepredajné

SMUTEČNÍ VĚNEC 9

SMUTEČNÍ VĚNEC 9

SMUTEČNÍ VĚNEC 10

SMUTEČNÍ VĚNEC 10

Mohlo by vás tiež zaujímať

Popis stránky a produktu