RADI VÁM PORADÍME na tel .:
košík: 0 ks
celková cena: 0.00 €
0
Dokončiť objednávku

Jiřiny, letní krásky s jedinečným šarmem

Čas letních jiřin a vše o pěstování

Milované jiřiny jsou oblíbené a známé zejména pro své dokonale složené okvětní lísky, které přicházejí téměř ve všech barvách duhy. V průběhu posledních let jiřiny mírně upadly v zapomnění, což se ale poslední dobou změnilo a zahradníci opět začínají být těmto nádherným květům věrní. Jsou perfektní pro přidání bohatých a zajímavých barev do kytice nebo také pro svoji zajímavou a jedinečnou strukturu. Stále jsme vás o kráse jiřin nepřesvědčili? Pojďte se v dnešním článku seznámit trochu více s těmito nádhernými květy.

 

Rychlá seznamka s jiřinam

Jiřiny se začaly objevovat v anglických zahradách okolo 19. století a od té doby stále nabíraly na popularitě. Byly oblíbené taktéž ve viktoriánské době a společnosti, jelikož jsou symbolem důstojnosti. Důstojnost je u jiřin opravdu trefná symbolika zejména díky jejich úhledným okvětním lístkům, které se nádherně tyčí na vysoce vzpřímeném stonku. Jiřiny si velmi oblíbil i světově uznávaný malíř Claude Monet, který si je dokonce sám pěstoval a dále s jiřinami obchodoval společně s dalšími nadšenci. Mimo pěstování a obchodování je také dokázal dokonale zachytit do svých děl. V posledních letech obliba nádherných jiřin mírně upadla a jejich krásu nahradily jiné, méně známé druhy květin. Ovšem popularita jiřin začíná znovu stále a více nabírat na oblibě a právě proto je ideální čas, si je trochu více přiblížit.

 

Kdy nastává sezóna jiřin?

Jiřiny začínají růst nejčastěji od května a kvetou dlouho až do poloviny října, což z nich dělá ideální volbu do svatebních a dalších letních kytic.

 

Druhy jiřin

Jiřiny rozhodně nejsou žádnou nudnou květinou, naopak přicházejí hned v několika různých tvarech a velikostech. Od jemných, drobnějších květů až po obří, nadýchané hlavy, které jsou velké téměř jako jídelní talíř, konkrétně je řeč o druhu Cafe au lait, kdy nádherné obrovské květy ve smetanově narůžovělé barvě dosahují opravdu až velikosti talíře a dorůstají výšky 100 až 120 cm. Jiřiny vás navíc potěší také širokou nabídkou jednotlivých barevných kombinací, proto se s nimi dají vytvořit opravdu kreativní a jedinečné kytice.

 

Symbolika jiřin

O jiřinách je známo, že znamenají milost a laskavost, proto jsou vždy ideální volbou pro narozeniny nebo jako vyjádření vděku pro všechny, kdo mají k vašemu srdci blízko. Díky jejich optimistické a pozitivní náladě, která z nich vyzařuje do všech koutů se z nich stává ideální volba pro svatební květiny, které budou slušet každému romantickému obřadu a budou se nádherně vyjímat v nevěstinné kytici a v dalších svatebních dekoracích.

 

S čím kombinovat jiřiny?

Zde neexistuje jedna správná odpověď, naopak, jiřiny můžete kombinovat téměř se všemi druhy květin, na které si jen vzpomenete. Jedná se opravdu o všestrannou květinu, která si sedne s každým odstínem i velikostí. Sluší jim to obzvlášť s dalšími letními květinami včetně bílých hortenzií, broskových chryzantém nebo jemných krémových, meruňkových či žlutých růží. Jiřiny zkombinujete opravdu se všemi druhy, na které jen pomyslíte. Navíc pokud celou kytici doplníte o kapradiny, vznikne vám vskutku nádherné, neobyčejné květinové aranžmá. Navíc v roce 2021 se jiřiny stanou květinami, které budou zářit na letních svatbách. Univerzální kombinace široké škály barev s dokonalým tvarem si získala srdce svatebních floristů.

 

Péče o jiřiny

Stejně jako u většiny řezaných a vázaných květin, i jiřiny potřebují trochu pomoci k tomu, aby vypadaly dokonale co nejdéle. Proto je před vložením do vázy seřízněte pod úhlem, vložte je do čerstvé vody, kterou můžete doplnit o květinovou výživu. Pokud si všimnete listů, které zasahují pod vodní hladinu, odstraňte, abyste zabránili zvýšené tvorbě bakterií. Vodu je vhodné měnit každých pár dnů, aby květiny zůstaly co nejdéle svěží.

 

Jiřiny jsou nádherné letní květy, které byste neměli rozhodně minout. Jejich půvab dokonale vynikne v každé kytici a překvapí svou nádhernou vůní, tvarem i barevnou variabilitou. Dejte jiřinám v další kytici šanci a uvidíte, jak rychle si je oblíbíte!

Z našej ponuky

Mohlo by vás tiež zaujímať

Popis stránky a produktu