RADI VÁM PORADÍME na tel .:
košík: 0 ks
celková cena: 0.00 €
0
Dokončiť objednávku

Historie tulipánů

Tulipánová mánie

V dnešním článku nahlédneme trochu do historie květin. Konkrétně na historii tulipánů a s nimi spojenou významnou událost, kterou známe pod názvem Tulipánová mánie. Mnoho lidí ani netuší, o čem je řeč a pravděpodobně jste slyšeli už několikrát o Beatles mánii, ovšem Tulipánová mánie je pro vás stále velkou neznámou. Nevadí, v dnešním článku totiž zjistíte všechny potřebné informace spojené s touto významnou historickou událostí, která navždy ovlivnila postavení tulipánů, mezi dalšími květinovými druhy.

 

V Nizozemsku v 17. století byly tulipány tak cenné a žádané až způsobily šílenství, které dnes známe pod názvem Tulipánová mánie. Lidé byli doslova posedlí tulipány, že dokonce byli ochotni vyměnit své cennosti a zaplatit tisíce guldenů (gulden byla v té době měna pro Nizozemí) za jednu jedinou květinu tulipánu. V dnešním článku si tak přiblížíme historii jedné z nejkrásnějších měn, kterou kdy lidé měli možnost v Evropě zaplatit, nádhernými tulipány.

 

Cesta k tulipánové mánii

V Nizozemsku byla doba během roku 1600 označována za zlaté století. Amsterdam, který byl původem spíše průměrnou rybářskou komunitou se najednou stal centrem veškerého mezinárodního obchodu. Jakmile se do rybářských přístavů mimo ryby dostalo takové zboží jako je porcelán, šperky, hedvábí nebo právě semena květin, stal se Amsterdam z průměrného evropského města najednou jedním z nejbohatších měst v celé západní Evropě. Na konci roku 1500 patřily cibuloviny tulipánů mezi jedno z nejpopulárnějších druhů zboží, které se z Turecka posílalo právě do Evropy.

 

Jaká byla cena tulipánů?

V roce 1637 zasáhlo obyvatele Nizozemí Tulipánové šílenství. Za pouhých šest měsíců vzrostly ceny tulipánů o více než dvacetinásobek původní ceny! Jenom si představte, že jdete do obchodu a chleba stojí najednou dvacetkrát více! V té době stála tedy kytice tulipánů zhruba stejnou cenu, jako průměrný dům nebo se rovnala desetiletému platu obyčejných řemeslníků. Na samotném vrcholu tulipánového šílenství se s tulipány dokonce obchodovalo na amsterdamské burze! Bylo to jako se procházet po slavné Wall Street na Manhattanu a vidět, jak finanční investoři obchodují s cibulemi tulipánů. V dnešní době absolutně nepředstavitelné..

 

Klasifikace tulipánů

Na vrcholu Tulipánové mánie byly ceny tulipánů založeny zejména na jejich klasifikaci. Jednobarevné tulipány byly často nejlevnější (i když by stále na dnešním trhu měly hodnotu několika tisíců dolarů), zatímco vícebarevné tulipány patřily mezi nejvzácnější a nejdražší. V roce 1600 byly tulipány klasifikovány následovně:

 

●     Couler En: Jednobarevné tulipány červené, bílé nebo žluté barvy

●     Rosen: Vícebarevné tulipány

●     Violetten: Tulipány, které měly tóny fialové nebo lila barvy

●     Bizarde: Tulipány se žlutým pozadím a znaky červené, hnědé nebo fialové barvy

 

Do vězení za ničení tulipánů!

S touhle zajímavou historickou dobou se pojí také zajímavé příběhy. V této době vznikl navíc také tzv. Tulipánový zákon, který v sobě nesl přísně ukotvená pravidla, zejména pro obchodníky s tulipány. Součástí zákonu byly samozřejmě také tresty, které se následovaly za jeho porušení. Jedním z nich bylo vězení, které následovalo po poškození cibulí tulipánů. S tímto trestem jsou spojeny také následující příběhy.
Jedním z nich je smutný příběh jednoho námořníka, který připlul právě do amsterdamského přístavu a v nevědomí o Tulipánové mánii, která tam v tu dobu probíhala, učinil doslova životní chybu. Spletl si cibule tulipánu Semper Augustus, který v té době měl hodnotu několika tisíců dolarů v domnění, že jde o obyčejnou cibuli. Za tento čin byl poté následně potrestán a musel jít téměř na jeden rok do vězení. Dalšího cestovatele potkal podobný osud, když nevědomky oloupal cennou cibuli tulipánu Admiral Von der Eyk, ve stejném domněnce, že jde o obyčejnou kuchyňskou cibuli. Poté co byl spatřen jak loupe cibuli významného tulipánu byl nuceně odveden do vězení na dobu, dokud nebude schopen zaplatit cenu za tulipán. Není asi nutné dodávat, že tuto cenu nebyl schopen nikdy splatit.

 

První ekonomická bublina

Stejně jako všechny ekonomické bubliny, nakonec i krásná a jedinečná tulipánová bublina nakonec praskla a následovala velká panika. Trh s tulipány se doslova zhroutil a během několika dní ceny klesly na méně než 10 procent ceny, kterou tulipány dosahovaly na samotném vrcholu Tulipánové mánie. Vzhledem k tomu, že pojmy jako ekonom nebo finanční investor nebyly v roce 1600 tak běžně používány jako jsou například dnes, mohou být záznamy o Tulipánové mánii poněkud zkreslené. Nicméně i přesto je nadále považována za první květinovou finanční bublinu v historii!

 

Může za to mor?

Květy tulipánů nebyly v tu dobu nijak výrazně ohroženy a dokonce ani výrobní náklady se nijak nezměnily, co tedy zapříčinilo tak vysokou cenu tulipánů? Vědci se domnívají, že náhlý výskyt černého moru, který se v tu dobu vyskytl, způsobil tak vysokou poptávku. Lidé najednou ze strachu přestali přemýšlet o daleké budoucnosti, naopak si chtěli užít život tady a teď, jako by jejich den měl být dnes tím posledním. Jak tomu ale doopravdy bylo nám nejspíš zůstane záhadou.

 

Naštěstí dnešní ceny tulipánů nejsou tak enormní a my si můžeme tyto krásné květy dopřávat poměrně pravidelně a také v hojné míře, než pouze v jedné cibulce. A i když ceny tulipánů mohou čas od času kolísat, nic to nemění na jejich bezmezné kráse, za kterou se vyplatí si připlatit!

Z našej ponuky

Mohlo by vás tiež zaujímať

Popis stránky a produktu