телефон:
корзина: 0 штук
общая цена: 0 ₽
0
Завершить заказ

Vánoční hvězda a péče o ni

Jak pečovat o vánoční hvězdu                                   …a zajistit, aby nám vydržela, nejen, celé Vánoce

Je to to nejúžasnější období v roce. Zářící světýlka lemují ulice a domy, obchody se zdobí do svátečních dekorací a všude vládne tématika Vánoc, ať už v podobě vánočních stromků nebo jiné sváteční výzdoby. A u takové vánoční dekorace by neměla chybět poinsetia – vánoční hvězda.

Poinsetia je klasika mezi vánočními rostlinkami a květinami po celém světě a je to zároveň jedna z živých dekorací, která může se správnou péčí vydržet mnohem déle než po toto sváteční období. V našem dnešním příspěvku se zmíníme o tom, odkud tato kráska pochází a zaměříme se na péči o ni, abyste se z ní mohli těšit ideálně celý rok.

 

Historie vánoční hvězdy

Rostliny poinsetie patří do čeledi pryšcovité. Původními obyvateli nazvaná “Cuetlaxochitl“, odborným názvem Euphorbia pulcherrima, je poinsetie nejen v našem jazyce běžně známá jako vánoční hvězda.

Rozšíření poinsetie mimo zemi svého původu – Mexiko má na svědomí lékař a vášnivý botanik Dr. Joel Roberts Poinsett. Ten při svých cestách po Mexiku, ve funkci amerického velvyslance pro Mexiko, poinsetii objevil a byl jí okouzlen natolik, že ji ve 20. letech 18. stol. vzal s sebou do Spojených Států, nejprve jako dar pro své přátele, a kde ji pak následně začal i pěstovat.

Věří se, že právě on začal s darováním poinsetie o Vánocích. Chtěl s ostatními sdílet její krásu, tak ji svým přátelům věnoval jako vánoční dar. A odtud ta tradice, která trvá ve Spojených státech dosud a jistým způsobem je tak přenesena i do jiných částí světa s tím, že především tam je známá pod jménem „poinsettia“ po svém objeviteli. Neméně důležité je však se třeba zmínit, že i země původu nabízí jistou legendu, jak se tato rostlinka stala rostlinou spojovanou s Vánoci.

Pokud jste tedy i vy  tento rok už vánoční hvězdu dostali či si ji sami pořídili, zde je několik tipů, co udělat, aby byla co nejkrásnější, a to co možná nejdéle.

Kde je vánoční hvězdě nejlépe

Nejlépe je vánoční hvězdu umístit někde za okno či k oknu, kde si může vychutnávat nepřímé světlo, ale současně tam, kde netáhne. Poinsetie by neměly během dne přijít do styku s teplotami pod 20°C, na což je tedy třeba dbát u nás zvláště v zimních měsících, kdy si vlastně domů poinsetii nejčastěji pořizujeme. Takový chlad od okna nám totiiž může rostlinku zničit.

Když rostlina kvete, je nejšťastnější na slunci, ale pokud chcete, aby kvetla později, bude potřebovat nějaký čas na neustále tmavém místě, a to 8 – 12 hodin denně.

Kolik potřebuje vánoční hvězda vody

Rostlina by se měla zalévat pravidelně, aby byla půda udržována celkově vlhká. Ale je nezbytné, abyste po zavlažení odstranili zůstatkovou vodu – nikdy nenechte rostlinu sedět ve vodě. Pokud jste si se zavlažováním nejistí, zkontrolujte vlhkost půdy.  Pokud je půda na dotek suchá, je čas zalít.

Je velice běžné, když po tom, co si domů poinsetii přinesete, začnou na rostlince žloutnout a opadávat listy. Každopádně toto je úplně normální a nic, čeho byste se měli obávat. Rostlinka se prostě jen aklimatizuje na nové prostředí a se správnou péčí a láskou se jí bude dařit a bude vzkvétat.

Potřebuje vánoční hvězda prostříhávat?

Pokud vám poinsetie začne růst hodně, je možné ji čas od času malinko zastříhnout. To však není nutné vždy, ale po kvetení to může pomoci rostlinu občerstvit – pomoci jí dále růst a kvést. Jistým signálem, že kvetení bude končit je, když začnou růst listy s červenočerným zabarvením. To se většinou stává během jara.
Pokud se jí rozhodnete zastříhnout, stačí tak 10 cm ze shora. Bude tak schopna dorůst a znovu kvést, právě včas do období příštích Vánoc.

 

Slavnostní vibe a barvu vánoční hvězdy si při správné péči můžete užívat nejen o Vánocích, její přítomnost navodí slavností atmosféru během roku kdykoliv.

Из нашего предложения

ADVENTNÍ VĚNEC 1

ADVENTNÍ VĚNEC 1

ADVENTNÍ VĚNEC 2

ADVENTNÍ VĚNEC 2

ADVENTNÍ VĚNEC 3

ADVENTNÍ VĚNEC 3

ADVENTNÍ VĚNEC 4

ADVENTNÍ VĚNEC 4

ADVENTNÍ VĚNEC 5

ADVENTNÍ VĚNEC 5

ADVENTNÍ VĚNEC 6

ADVENTNÍ VĚNEC 6

ADVENTNÍ VĚNEC 7

ADVENTNÍ VĚNEC 7

ADVENTNÍ VĚNEC 8

ADVENTNÍ VĚNEC 8

ADVENTNÍ VĚNEC 9

ADVENTNÍ VĚNEC 9

ADVENTNÍ VĚNEC 10

ADVENTNÍ VĚNEC 10

ADVENTNÍ VĚNEC 11

ADVENTNÍ VĚNEC 11

ADVENTNÍ VĚNEC 12

ADVENTNÍ VĚNEC 12

ADVENTNÍ VĚNEC 13

ADVENTNÍ VĚNEC 13

ADVENTNÍ VĚNEC 14

ADVENTNÍ VĚNEC 14

Вы также можете быть заинтересованы в

Этикетка и продукта страницы