телефон:
корзина: 0 штук
общая цена: 0 ₽
0
Завершить заказ

Sedm domácích rostlin, které vám jen tak nezahynou

Sedm odolných domácích rostlin

Znáte ten zoufalý pocit, kdy si s velkým prvotní nadšením pořídíte krásnou pokojovku, u které si slibujete, že teď už opravdu, ale opravdu se o ni budete starat jako o vlastní dítě, ovšem po nějaké době tento příběh končí smutně s tím, že vaše pokojovka pomalu, ale jistě usychá? Nebojte, rozhodně v tom nejste sami a tento smutný příběh může mít hned několik příčin. Mezi nejčastější patří nevhodný výběr, pokud jste začátečník a vaše první pokojovky vybíráte hlavně intuitivně. Nejčastěji vám v hlavě běží myšlenky jako “tato se mi líbí, ta by se u nás v obýváku vyjímala”, možná zde je teď největší kámen úrazu. Nepřemýšlíte dopředu nad potřebami rostliny, ale zkrátka se pouze soustředíte na vzhled a na výsledek, jak květina zapadne do celkového interiéru. Další možností může být také výběr rostlin, které vyžadují skutečně odbornější a náročnější péči, o které možná ani nevíte. Může to souviset se speciálním hnojením, se zaléváním, přesazováním a se spoustou dalších faktorů.

 

Nemusíte zoufat, připravili jsme pro vás seznam rostlin, které zvládne pěstovat skutečně každý a to bez výjimky! Všechny zmíněné rostliny jsou velmi nenáročné na péči, vydrží i nepravidelné zalévání, nerovnoměrné nebo špatné světlo a kolísavé teploty. Tedy vše, co může způsobovat nechtěné usychání vašich ostlin. Těmto pokojovkám se bude navíc dařit i v kancelářích, na kolejích nebo i v koutech bytu, které jsou poněkud zapomenutými. Pojďte se společně s námi podívat na rostliny, které jsou vhodné nejen pro začátečníky, ale také pro lidi, kteří si na péči o květiny moc nepotrpí, ale přesto by si rádi do svých domovů přinesli trochu zeleně.

 

Šplhavice zlatá

Existuje pravděpodobně více důvodů, díky kterým šplhavice zlatá patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Mezi jeden, hlavní patří určitě fakt, že se jedná o jednu z nejoblíbenějších závěsných rostlin, které navíc nevyžadují žádnou extra péči, nýbrž naopak. Ve svém přirozeném prostředí pothos doslova objímá stromy a potahuje jejich kmeny a větve obrovskými žlutými a zelenými listy. Jako pokojová rostlina bude šplhavice agresivně růst ven z květináčů nebo závěsných košů, a to i při minimální nebo téměř žádné péči. Dokonce i velmi snadno zakoření v obyčejné sklenici vody. Pokud se jí i přes nezkušenost rozhodnete věnovat lepší péči, s velkou pravděpodobností se vám odmění velkými, skvrnitými a zralými listy.

 

Zelenec chocholatý

Velmi dobře známý zelenec chocholatý, který se často udává právě jako jedna z nejjednodušších rostlin k pěstování je velmi oblíbenou a nenáročnou pokojovkou. Rostlina velmi snadno roste v závěsných koších nebo běžně v květináči. Odrůda se světle zelenými listy patří mezi nejoblíbenější, proto se s ní stýkáme i nejčastěji. V průběhu života dospělá rostlina roste a její listy se stávají delší a delší, proto s tím raději počítejte a připravte jí dostatek místa k růstu. Navíc se zelenec velmi snadno množí, stačí pouze oddělit a přemístit do nové nádoby a vytvořit tak nové vzorky. Zelenec není vybíravý na vodu, světlo ani teplotní podmínky, přežije téměř všude. Zelenci chocholatému se často přezdívá také jako pavoučí rostlina, může za to hlavně jeho vzhled, který skutečně připomíná pavoučí nohy.

 

Tchýnin jazyk

Ve stejné rodině, jako najdeme například známou dracenu nebo podzimní modřenec se nachází i všem známý tchýnin jazyk. Jedná se o rostlinu, která je skutečně houževnatá. Má ráda spoustu světla, ale v případě potřeby dokáže velmi dobře vyžít i bez jeho přebytku. Na zálivce si moc nepotrpí, jedna věc jim ale vadí a to příliš mnoho vody, pokud to jde, vyvarujte se tedy opačnému extrému oproti suchu a snažte se tchýnin jazyk příliš nepřelévat. Jsou vhodné například do kanceláře, kdy často spoléháme na péči od druhých, stejně jako oni počítají s tím, že rostlinu v místnosti zaleje někdo jiný. Pokud si přejete rostlinu přesadit, hlavní trs lze velmi snadno rozdělit. Pokud tedy hledáte spolehlivou rostlinu, která přežije téměř všechno, tchýnin jazyk bude skvělou volbou. Vzhled jejích listů nápadně připomíná zelený meč se žlutými nebo světlejšími okrajema.

 

Dračinec

Existuje mnoho odrůd dračince, který je vhodné jako pokojová rostliny. Jedná se o krásnou rostlinu, která dokáže snášet nejrůznější podmínky. Dračinec poznáte již na první pohled jelikož jeho listy vyklenují z dřevnatého stonku a připomínají tak miniaturní palmu. Listy dračince mohou mít různou barvu tradičně od zelené, žluté, zelenožluté nebo dokonce i tříbarevné. Jako člen rodiny agáve mají rádi během letních měsíců pravidelnou zálivku, ovšem během zimních měsíců se o dračinec nemusíte téměř starat a můžete dračinec doslova nechat žít vlastním životem. Odrůda fragrans se často využívá jako falešná palma.

 

Sukulenty a kaktusy

Existují stovky odrůd sukulentů a kaktusů, které zaplavují zahradní centra a obchody s květinami. Sukulenty jsou obecně pouštní rostliny se silnými, masitými listy. Některé druhy mají své lisy posázeny ostrými trny a jiné druhy jsou naopak zcela bez nich. Mezi oblíbený sukulent patří například rostlina agáve nebo aloe, které jistě dobře znáte. Většina kaktusů má obecně trny a zajímavé listové struktury které připomínají sudy, pádla, koule nebo sloupy. Ať už sukulenty nebo kaktusy dokážou přežít skutečně nehostinné podmínky, přece jen jejich původ a přirozený výskyt je v poušti, kde o extrémní podmínky není nouze. Nejlépe se jim však daří na jasném, prosluněném místě v dobře odvodněném květináči a skutečně sporadickým zaléváním. Při správném umístění se tak můžete těšit na rostliny, které i při vší vaší nedbalosti budou prosperovat.

 

Bambus

Technicky vzato se jedná o druh dračince, konkrétně druh dracaena sanderiana, který stejně jako zbytek zmíněných patří mezi velmi odolné rostliny a vytvrvalou kancelářskou rostlinu. Zvládnou i tragické podmínky, jako je například sporadické zalévání, špatné světelné podmínky nebo také špatnou kvalitu vzduchu. I přes všechny nešvary, které můžete této rostlině napáchat vám s největší pravděpodobností bude nadále růst. Bambus je také vhodným a zajímavým dárkem pro vaše blízké. Věří se, že bambus nosí štěstí a spokojenost, díky čemuž je skutečně smysluplným květinovým dárkem.

 

Bromélie

Tato rostlina si získala bohužel nespravedlivě špatnou pověst a to jenom kvůli obtížnosti pěstování jejich květů. Je sice pavda, že přimět bromélii plodit květy v domácích podmínkách je téměř nadliský úkol, nicméně starost o samotnou rostlinu nikoliv. Květy bromélie vyžadují vydatné teplo a vodu v kombinaci s vysokou vlhkostí vzduchu a filtrovaným světlem, aby vás potěšily svými krásnými a mohutnými květy. To už vyžaduje skutečně speciální prostředí nebo místnost, kterou byste bromélii museli poskytnout. Nicméně mnoho druhů bromélií se může pyšnit nádhernými listy, které jsou krásné a poutavé samy od o sobě. U bromélií je však dobré si pohlídat alespoň občasné hnojení, které vám pomůže posilnit a pojistit jejich zdravý růst. Pokud se kolem základny rostliny objeví nové výhonky, značí to ideální čas vaši bromélii přesadit a rozšířit si tak vaši květinovou sbírku o další nové kousky.

 

Ať už jste ostříleným pěstitelem, věčným zapomínačem nebo začátečníkem, rozhodně byste některým z dnešních rostlin měli dát šanci. Jedná se o právem oblíbené pokojovky, které dokážou za málo peněz a péče, hodně muziky, a to má rád zkrátka každý. Udělejte si radost a pořiďte si do vašeho domova nového zeleného kamaráda, který vám bude dělat parádu, ale nebude od vás očekávat příliš péče. Můžete si být jistí, že vám bude dělat radost každý den, zejména teď v podzimním a zimním období, kdy už ani venku na nás moc zeleně nečeká. Tak nad čím ještě váháte?

 

 

Из нашего предложения

Вы также можете быть заинтересованы в

Этикетка и продукта страницы