телефон:
корзина: 0 штук
общая цена: 0 ₽
0
Завершить заказ

Predikce počasí pomocí rostlin

Jak rostliny předpovídají počasí

Každý z nás si z dětství určitě pamatuje vzpomínky našich babiček a dědečků, kteří byli schopni předpovědět počasí podle různých indikátorů. Ať už to byla bolest nohy, tlak v šíji nebo další tělesné změny, stejně tak se dá předpovědět počasí i pomocí rostlin. Mnoho rostlin dokáže předpovědět počasí. Stačí se podívat na zahradu na vaše stromy, květiny nebo trávu, kde najdete jasné indikátory pro blížící se déšť, vítr nebo naopak hezké slunečné počasí. My vám přinášíme seznam rostlin, pomocí kterých se můžete stát rosničkou a predikovat počasí, které vás v následujících dnech čeká.

 

Zatímco v dnešní době používáme k předpovědi počasí satelity a další sofistikované technologie, se nadále můžeme spoléhat na tradiční předpověď, kterou farmáři a mnoho dalších zemědělců odjakživa používají. Stačí se podívat na oblohu, zvážit chování ptáků a dalších zvířat, nebo se podívat na znaky, které nám poskytnou naše rostliny.

 

●     V borovicovém lese můžete snadno předpovídat počasí pomocí šišek. I když se nejedná o tradiční rostlinu a květinu, považuje se tato předpověď za jednu z nejspolehlivějších. Šišky dokážou totiž měnit svůj tvar! Pokud najdete šišky v hezkém, kuželovitém tvaru, který lze velmi náročně ohnout, bude následující dny pravděpodobně sucho bez deště. Pokud naopak mají šišky různě zkroucený tvar a jsou měkké, bude následující dny zataženo a deštivo.

●     Dívejte se také na dubové nebo javorové listy, které mají tendence se při vysoké vlhkosti kroutit. Toto chování předchází silnému dešti. Je to podobné chování jako u našich vlasů, které se dokážou velmi efektivně kroutit jakmile je trochu vlhčí období.

●     Zářivé květy drchničky rolní se otevírají pravidelně se slunečným počasí a zavírají se těsně předtím když vycítí, že se blíží déšť. Zavírání květů před deštěm je poměrně známým chováním. Jakmile některé květiny vycítí vyšší vlhkost, začnou se automaticky zavírat.

●     Na druhou stranu nevkládejte příliš velkou důvěru v kozí bradu alias ve žluté kozí vousy, protože právě jeho květy se řadí mezi spáče bez ohledu na počasí.

●     Pokud se africký měsíček otevře později než v osm hodin ráno a naopak zavře už před 17. hodinou, dá se očekávat déšť.

●     Dejte si pozor na signály květiny povíjnice. Široce rozevřené květiny jsou známkou příznivého počasí, ale zavřené okvětní lístky naopak naznačují, že se blíží déšť nebo špatné počasí.

●     Běžná sedmikráska zavírá své okvětní lístky kdykoliv, kdy se blíží déšť a nedovolí ani jedné kapce dostat se dovnitř do květiny. Někdy dokonce okvětní lístky dokonce klesnou až úplně dolů. Pokud je ale počasí dobré, nechají své okvětní lístky otevřené doplna. Sedmikrásky mají tu zajímavost, že jejich horní okvětní lístky rostou rychleji při vyšších teplotách, než spodní okvětní lístky. Deštivé počasí přirozeně ochlazuje teploty, což podporuje rychlejší růst spodních lístků a tedy zavírání okvětních lístků. Totéž se děje i v noci.

●     Mnoho dalších druhů květin zavírá své okvětní lístky v případě že se blíží noc nebo déšť. Pokaždé je ale znovu po dešti nebo druhý den ráno otevřou. Mezi nejznámější patří například šťovík, tulipány, jestřabík nebo například silenka dvoudomá.

●     Pokud spatříte rosu na trávě při východu slunce, znamená to, že několik následujících hodin bude jasné počasí. V teplém počasí společně v kombinaci s jasnou oblohou ztráta povrchového tepla snižuje teplotu až na rosný bod, pokud je ale tráva v tomto případě suchá, je zde velká šance, že bude během následujících několika hodin pršet.

 

Ať už se rozhodnete věřit novým technologiím nebo se budete spoléhat na znaky přírody, které nám dává. Je minimálně zajímavé pozorovat přírodu, jak se dokáže skvěle adaptovat na okolní prostředí a ukazovat nám signály, které možná běžně přehlížíme, avšak mohou být zajímavým vodítkem pro nás, zda si na další den připravit deštník nebo můžeme vyrazit jen tak.

 

 

Из нашего предложения

Вы также можете быть заинтересованы в

Этикетка и продукта страницы