телефон:
корзина: 0 штук
общая цена: 0 ₽
0
Завершить заказ

Pokojové rostliny s náročnější péčí

Náročné pokojové rostliny

 

Mnoho lidí volí pokojové rostliny, které jsou velmi snadné pro pěstování. A není se čemu divit! Se všemi starostmi a úkoly, které se na nás během dne hrnou málokdo touží po tom, mít na starost ještě náročnou péči o pokojové rostliny. Ovšem možná se po čase dostanete do bodu, kdy vás pěstování pokojových rostlin opravdu chytne a budete chtít začít více experimentovat. Všechny rostliny, které jsou známé pro svou jednoduchou péči už budete mít v malíčku a proto přichází ideální čas na prozkoumání trhu a nabídku méně známějších a maličko náročnějších rostlin.

 

 

Ale nebojte, i v případě že jste začátečník nebo nepříliš zkušený pěstitel, můžete zkusit péči o některou z náročnějších rostlin. Tyto rostliny jsou pouze více náchylnější na změny a senzitivnější na světlo, vlhkost i teplotu, proto je důležité jim poskytnou co nejlepší stanoviště. Dřina, kterou vložíte do péče o tyto rostliny vám však brzy přinese ovoce v podobě nádherných vyspělých pokojových rostlin, a právě v tento moment si uvědomíte, že veškerá námaha a čas věnovaný péči o rostlinu za to opravdu stál! V dnešním článku vám tedy představíme hned několik pokojových rostlin, které jsou už menší výzvou v pěstování, tak jdeme na to!

 

Náročnější pokojovky pro zkušenější pěstitele
 

Bostonská kapradina (Nephrolepsis exalta)

Nádherná, svěží rostlina z tropického deštného pralesa. Tato rostlina je citlivější právě na světlo, proto je nutné jí zajistit kvalitní světelné podmínky. Skvěle se jí bude dařit v nepřímém nebo filtrovaném světle. Stejně jako mnoho náročnějších pokojových rostlin nemá bostonská kapradina ráda chlad, naopak ocení denní teploty mezi 15–25 °C, v noci o něco nižší. Zvlhčovač vzduchu bude v péči o náročnější pokojovky váš nejlepší kamarád a to zejména v zimních měsících.

 

Miniaturní růže

Miniaturní růže jsou nádherným dárkem, kterým můžete potěšit vaše blízké. Ale patří taktéž mezi obtížnější pokojovky a to zejména z důvodu, že nejsou určeny pro pěstování v interiéru. V nejlepším případě je můžete občas vystavit ven, pokud ji ale chcete pěstovat jako pokojovou rostlinu, musíte jim zajistit až 6 hodin plného slunečního světla. Půdu udržujte rovnoměrně vlhkou, nikdy ne promočenou a důležité je zajistit také dostatečnou cirkulaci vzduchu.

 

Afelandra drsná (Aphelandra squarrosa)

Známá také pod názvem zebra. Tato výrazná pokojová rostlina s tmavě zelenými listy a bílými žilkami je oblíbenou pokojovou rostlinou pro zkušenější. Vyhovuje jí nepřímé světlo a stálá minimální teplota po celý rok, která nespadne pod 20 °C. U afelandry udržujte půdu mírně vlhkou, ne však příliš vlhkou. Během vegetačního období dopřejte zebrám výživu každý týden, až dva.

 

Kalatea (Calathea makoyana)

Známá také jako okno katedrály je vhodně pojmenovaná rostlina pro své nápadité listy. Kalatea jsou náročné pokojové rostliny, které vyžadují teplo, vlhkost a mírné až slabé světlo. Dejte si proto pozor na příliš mnoho světla, které by mohlo způsobit vyblednutí jejich listů. Kalateu zalévejte pomocí dešťové vody nebo destilované vody, protože obsažený fluorid by mohl poškodit listy rostliny.

 

Ktenante (Ctenanthe lubbersiana)

Pochází z tropických deštných pralesů Střední a Jižní Ameriky. Stejně jako mnoho dalších náročnějších pokojových rostlin ktenante netoleruje teploty nižší než je 13°C. Tato elegantní rostlina, známá také jako bamburanta má velké živé listy, které při velké dávce přímého světla ztrácí svůj výrazný vzor. Ktenante potřebuje vodu v moment, kdy je povrch hlíny suchý, je však vhodné ji dopřát hydrataci v podobě postřiku, to je něco, co pokojové rostliny opravdu milují!

 

Triostar (Stromanthe sanguinea)

Někdy známá také pod svátečním jménem modlitební rostlina. Triostar je známá pro své silné, lesklé listy v kombinaci krémové, zelené a růžové barvě s vínovou nebo růžovou spodní hranou, v závislosti na konkrétní odrůdě. Její ozdobné, tříbarevné listy upoutají pozornost na první pohled! Tato rostlina patří mezi jednu z náročnějších na péči, jelikož vyžaduje opravdu vysokou vlhkost a častou hydrataci v podobě rozprašovače. Například koupelna je ideálním místem pro triostar.

 

Indická azalka (Rhododendron simsii)

Azalkám se nejlépe daří na světlém až polostinném místě, kde vám budou dělat radost svými květy v období od listopadu až do dubna. Pokud tedy hledáte rostlinu, která plodí květy v zimním období, azalka patří mezi ně! Díky svým výrazným květům patří azalky mezi oblíbené pokojovky, kterým se nejvíce daří v teplotě okolo 18°C, pokud by teplota byla vyšší, mohlo by se stát, že vám rostlina příliš brzy odkvete nebo shodí poupata. Proto obývací pokoj nebo kuchyně nebude ideálním místem pro azalku, naopak se jí bude ale dařit na chodbě nebo v dalších chladnějších místnostech. Indické azalky narozdíl od japonských azalek nelze pěstovat celoročně ve venkovním prostředí. Její květy vás navíc překvapí širokou paletou pestrobarevných barev od bílé, růžové, červené až po královskou fialovou!

 

A co vy? Troufáte si na pokojové rostliny, které potřebují trochu sofistikovanější péči, než jste byli možná doposud zvyklí? Nebo radši zůstanete u nenáročných pokojovek, které když občas zapomenete zalít, tak se vůbec nic nestane? Pokud se už nějaký ten čas pohybujete ve světě rostlin, možná je ideální čas odhodit strach a pustit se do péče o náročnější druhy.

 

 

 

 

 

Из нашего предложения

BARBA SET + TATIANA 172g

BARBA SET + TATIANA 172g
новый

JARNÍ SET 11

JARNÍ SET 11

GUDI SET 3

GUDI SET 3

SET GUDI 4

SET GUDI 4

Вы также можете быть заинтересованы в

Этикетка и продукта страницы