телефон:
корзина: 0 штук
общая цена: 0 ₽
0
Завершить заказ

Orchidelirium, posedlost orchidejemi

Zajímavosti o historii orchidejí

Úchvatná krása kdysi nepolapitelných květin inspirovala sběratele a vědce k tomu, aby se staly přístupnějšími. Orchideje byly dlouho předmětem intenzivního vědeckého zájmu a někdy až samotnou emoční posedlostí. „Když se muž zamiluje do orchideje, udělá cokoli, aby získal přesně tu, kterou chce. Je to jako honit ženu, po které z celého srdce toužíte.. Je to jakési šílenství.” Popisuje v knize Zloděj orchidejí Susan Orlean. Tato úroveň oddanosti a zapálení inspirovala mnoho objevitelů a badatelů, do kterých investovali obrovské sumy právě zapálení milovníci orchideji. Tyto významné investice do orchidejí umožnili rozšířená bádání, díky kterým si dnes můžeme užívat krásu orchidejí za příznivé ceny a mít k nim velmi zjednodušený přístup, než měli lidé v počátcích.

 

Před pokroky, které se udály za poslední desítky let, byly však orchideje výhradně květinami elity. V průběhu 19. století propukla v hysterii a fascinací sbírání květin. Šílenství nazývané jako Orchidelirium, kdy se ceny za orchideje pohybovaly v řádu několika tisíc dolarů. Lovci orchidejí byli pověřeni sběrateli, aby vystopovali exotické odrůdy ve volné přírodě, aby je následně sběratelé mohli vystavovat a kochat se jimi ve svých soukromých sklenících. Orchideje byly drahé dokonce i pro bohaté, královské rodiny. V této době byly skutečně považovány za jedinečné svého druhu, a za opravdovou raritu mezi rostlinami.

 

Před moderními technologiemi, díky kterým dnes dokážeme orchideje množit a vytvářet nové hybridy téměř ze dne na den, bylo jediným způsobem, jak získat novou rostlinu počkat alespoň 10 let, až bude rostina dostatečně velká aby se mohla rozdělit. Takové rozdělení se pohybovalo ve výši několika tisíc dolarů. Mezi první technologie, které se používaly ve viktoriánské době k pěstování a péči o orchideje byly utěsněné, skleněné a rámové nádoby, které udržovaly rostliny naživu. Nádoby měly simulovat tropické prostředí, které umožňovalo přepravu exotických orchidejí přes dlouhé oceánské plavby. V dnešní době je sběr orchidejí mnohem jednodušším úkolem, a to zejména díky výrazně vylepšeným technologií reprodukce a šíření orchidejí včetně jejich klonování. Orchideje dnes běžně koupíme v obchodech a to ve všech různých barvách, tvarech a provedeních, které získali pomocí velmi kvalitních technik klonování.

 

Kouzlo skryté v orchidejích

Orchidej Phalaenopsis  (můrovník) patří mezi jedny nejpopulárnější a díky tomu i nejrozšířenějších na trhu, které dokonce předčily prodej vánočních hvězd! Orchideje v sobě mají něco magického, co přímo působí na lidskou psychiku a říká se, že byly vyšlechtěny tak, aby odrážely svou barvou a tvarem každou lidskou osobnost. Floristé to často přirovnávají k bilaterální symetrii, kdy při pohledu na orchidej, máte pocit, že se na vás dívá a přijde vám, že mají tváře jako lidé.

 

Orchideje a inovace

Orchideje jsou také mnohem sofistikavaněji vyvinutější, než kdejaká rostlina. Jejich vzhled obsahuje vzory a jednotlivé znaky, které napodobují jiné organismy včetně květin a hmyzu, jako prostředek, který má oklamat jejich predátory. Vědecké bádání se ale s inovativními objevy nezastavilo, výzkum orchidejí nadále pokračuje i dnes a objevuje například nové inovativní šlechtění a způsoby pěstování odrůd orchidejí vzácných barev. Mezi jednu z nejznámějších patří orchidej s extrémně vzácnou, modrou barvou. Sekvence DNA různých druhů orchidejí (kterých je na světě aktuálně více než 25 tisíc různých druhů) umožnilo botanikům také odhalit do té doby neznámé vztahy mezi orchidejemi a jinými druhy rostlin. Zároveň také objevili nikdy předtím neklasifikované houby, které mají symbiotický vztah s květinou. Tato zjištění budou a jsou důležitá  proto, aby pomohla zachovat růst orchidejí ve volné přírodě, které stále více naráží na problémy lidské civilizace. Tyto inovace mohou mít obrovský dopad na budoucnost orchidejí a zajistit aby si i další generace našich dětí, mohly užívat nespoutanou krásu orchidejí.

 

Hlídači orchidejí

V dnešní době se můžeme setkat s opravdu pozoruhodnými pracovními pozicemi, mezi jednu z nich by se mohli zařadit i hlídači orchidejí. A to jak ve volné přírodě, tak i v botanických zahradách. Hlavním úkolem ochranáčů orchidejí je zajistit, aby nedocházelo ke krádežím a ničení orchidejí. Orchideje z různých koutů světa jsou předmětem studií a mnoho z nich tak potřebuje zvláštní ochranu. I přesto že slonovina a rohy nosorožců dominují v kriminalitě se vzácnými přírodními artefakty, i orchideje se staly součástí nelegálního globálního trhu, kde se některé druhy dostaly do tak vysokého ohrožení, že bojují doslova o přežití. Orchideje patří mezi jednu z největších a nejrozmanitějších rodin kvetoucích rostlin a představují asi 8 % všech kvetoucích rostlin. Vyskytují se na všech kontinentech mimo Antarktidu a dokážou přežít i ve vysokých nadmořských výškách a v tropických a polopouštních podmínkách. Mimo to, že je většina orchidejí ceněná zejména pro svůj vzhled a pro svoji krásu, některé druhy jsou dokonce považovány za pochoutku. Například taková vanilka je orchidej, bez které si mnoho jídel už ani nedokážeme představit.

 

Ať už jste hrdým pěstitelem orchidejí, nebo vám dělá společnost aspoň jeden exotický kousek u vás v obýváku, při koupi orchideje vždy dbejte na to, odkud pochází a jak byla získána. Na světě existuje spousta nelegálních trhů a obchodníků, kteří pašují orchideje a přispívají tak k jejich vyhubení. Byla by škoda si zničit něco tak krásného, jako jsou orchideje lidskou touhou po penězích. Proto si ceňme oddanosti a odvahy orchidejových výzkumníků, kteří doslova nasadili své životy, abychom si my v dnešní době mohli užívat orchidejí bez sebevětší námahy.

Из нашего предложения

MODRÉ Z NEBE

MODRÉ Z NEBE
Не продается

Orchidej s Vánoční kosmetikou

Orchidej s Vánoční kosmetikou
Не продается

Orchidej s Vánoční kosmetickou kazetou

Orchidej s Vánoční kosmetickou kazetou
Не продается

Вы также можете быть заинтересованы в

Этикетка и продукта страницы