телефон:
корзина: 0 штук
общая цена: 0 ₽
0
Завершить заказ

Kytice z Pivoněk

Okouzlující pivoňky – krása a jemnost v jednom

Pivoňky patří k okouzlujícím dlouhověkým trvalkám a na našich zahradách mají své stálé místo. Těmito nádhernými květinami byli lidé fascinováni od nepaměti. Například v dávné době byly pivoňky velmi vzácné v Číně, kde se již šlechtí přes tisíc let, kdy dokonce sloužily jako věno nebo součást dědictví. Z doby řeckých bájí se donesly i zprávy o jejich léčivých vlastnostech (zejm. kořen).

Avšak dodnes se pivoňky těší velké oblibě.

Z větší části patří pivoňky mezi byliny a z menší části mezi dřeviny. Jsou to jedny z nejkrásnějších a nejvděčnějších květin.

Druhy pivoněk

Dnes už však pivoňky nepatří jen do zahrad, pěstují se v mnohem pestřejších variantách.

Dříve jsme je vídali nejčastěji v červené někdy i v bílé barvě pivoňky lékařské.

Snad nejčastěji je dnes pěstována pivoňka čínská, v nejrůznějších nádherných barvách. Méně známé jsou pivoňky japonské, s jednoduchými květy a velkými žlutými tyčinkami.

Zato pivoňky keřovité s bohatou škálou barev a tvarů jsou hitem nejedné zahradnické výstavy. Trošku v pozadí zůstává jemná a nízká a po celý rok ozdobná pivoňka tenkolistá. Nejspíše ji můžeme najít na skalkách.

Mezi velmi málo pěstované druhy pivoněk patří Pivoňka Woodwardova – její květ vypadá jako květ čemeřice. Něčím zvláštním je druh Paeonia mlokosewitchii, která uchvacuje pro nezvyklou jasně žlutou barvou. Mezi oblíbené druhy patří bílá (Angelika Kaufmann) a dále růžováčervená (William Cranfield).

V zahradě působí pivoňky velmi elegantně při výsadbě v okolí dřevin i samostatně vysazené. Na péči nejsou pivoňky nijak náročné. Přesazování se nedoporučuje, neboť často kvetou až po několika letech růstu na stejném místě.

Aranžmá z pivoněk

Pokud řežeme pivoňky do vázy, je to nejlepší, když jsou květy ve stádiu otvírajícího se poupěte. Jestliže chceme vázu naplnit červenými pivoňkami, mějme na paměti, že by pod nimi neměl být bílý ubrus, opadající okvětní lístky by jej mohly zabarvit.

Pivoňkové květy se hodí především pro objemnější kytice. Už nějakou dobu pivoňky vítězí především u nevěst jako svatební kytice.

Lze je vhodně doplnit drobnějšími kvítky, například kontryhelem měkkým nebo heřmánkem. Pro svou krásu a omamnou vůni se pivoňky vždy stanou královnami v jakékoli váze a v jakémkoli typu úpravy.

Pokud pivoňky umístíte do velké stříbrné mísy anebo do kovové ozdobné nádoby, nádherně vynikne krása jejich květů a jejich vůni bude mít doslova každý na dosah. Máte-li v oblibě čisté linie, můžete jednotlivé bílé květy pivoněk umístit do čirých skleněných váziček, vázičky ještě třeba dozdobte krajkovou stužkou rovněž v bílé barvě a takto rozmístěte po bytě.

Jaké jsou barvy pivoněk

Vzácnou barvou u pivoněk je oranžová, stejně tak je okouzlující barva růžová, bílá či červená barva, které jsou u pivoněk běžné. Pro stylovou antik dekoraci nejen na zahradní stůl můžete využít například starobylou smaltovanou konvičku nebo vědro. Tak pivoňky krásně vyniknou a vytvoří tak rozkošný doplněk nebo i třeba dárek.

Jak už zmíněno, krásně a zároveň jemně vyhlíží kytice pivoněk v kombinaci s kvetoucím heřmánkem. K tomu přidejte pár snítek břečťanu, které budou přepadávat přes okraj nádoby, a máte dekoraci hodnou profesionální floristky.

Avšak kytice s dalším bujným květem – hortenzií bude vypadat přímo božsky!

Из нашего предложения

PIVOŇKY

PIVOŇKY
Не продается

Вы также можете быть заинтересованы в

Этикетка и продукта страницы