телефон:
корзина: 0 штук
общая цена: 0 ₽
0
Завершить заказ

Fíkus

Jak se dobře starat o fíkus, aby se mu u vás dařilo

Fíkus patří mezi jedny z nejoblíbenějších pokojových květin. Není divu, jedná se totiž o skvělý doplněk s výhodnými vlastnostmi pro pěstování. Fíkus patří mezi jedny z nejjednodušších rostlin pro pěstování v interiéru, který dokáže prosperovat pokud budou splněny velmi základní potřeby. Pokud už nějaký fíkus doma máte, nebo si v blízké době plánujete pořídit, přijde vám náš dnešní článek vhod. Poradíme vám hned několik základních tipů, kterých je dobré se držet, pokud chcete doma spokojený a prosperující fíkus. Prozradíme si všechny základní pilíře běžné péče, díky které budete mít doma spokojený fíkus.

 

Světlo

Pokud bychom pátrali po přirozeném prostředí pro fíkus, zjistili bychom, že je zvyklý na polostínové prostředí, kde se mu daří opravdu nejvíce. Jelikož mu ale nejspíš nejste schopni zajistit opravdu přirozené prostředí, v interiéru tato rostlina preferuje spoustu nepřímého slunečního světla. V ranních hodinách si také rád užije přímé sluníčko, na odpoledne ale raději volte polostín. Jedna z nejdůležitějších věcí je výběr správného prostředí již od samotného začátku pěstování, protože fíkusy nesnáší moc dobře stěhování, které jim ubírá na energie. Pokud byste s fíkusem manipulovali příliš často, ihned to poznáte podle četnějších opadaných listů.

Voda

Půda fíkusu by měla být v nejlepším případě neustále vlhká, ovšem dejte pozor na začátečnickou chybu, abyste fíkovník zbytečně nepřelévali. Pokud si všimnete, že fíkusu opadávají listy více, než by bylo běžné, může to být způsobeno právě kořenovou hnilobou, kterou má na svědomí nadměrná zálivka. Fíkus mění své listy za nové na začátku suchého období, proto je dobré sledovat chování rostliny a zjistit, zda dodržujete vhodný plán zalévání.

Půda

Pokud vás teprve čeká přesazování fíkusu, dbejte na to, jakou půdu pro přesazování používáte. Je nutné jej přesadit do stejného typu půdy, ve kterém jste ho pořídili. Je to důležité zejména pro udržení zdravého růstu rostliny. Je také dobré jej přesadit do polopropustného květináče, aby nedošlo k přílišnému zadržování vody, což by mohlo vést k hnilobě kořenů.

Teplota a vlhkost

V noci by teplota neměla klesnout pod 13 stupňů celsia, a zároveň během dne by teplota neměla být vyšší než 25 stupňů celsia. Důležité je dbát také na vhodné místo pro váš fíkus. Rozhodně ji umístěte mimo klimatizaci, nebo co nejdále od radiátoru. Studené nebo naopak teplé proudění vzduchu by mohlo mít likvidační účinek pro život vašeho fíkovníku. Rostlina pochází z tropických oblastí, proto je pro ni přirozená zvýšená míra vlhkosti. Existuje několik možností, jak udržet vyšší vlhkost i u vás v bytě bez plísně! Můžete poblíž fíkusu umístit zvlhčovač vzduchu, nebo čas od času rozprašovačem pokropit listy fíkusu, aby si udržovaly požadovanou vlhkost.

Hnojivo

Pro zajištění co nejlepšího růstu se doporučuje během vegetačního období přidat do zálivky vhodné hnojivo. Pokud zpozorujete nadměrné opadávání listů i přesto, že splňujete všechny výše zmíněné podmínky, může vám vhodné hnojivo udělat dobrou službu. Zkuste do zálivky přimíchat trochu hnojiva obsahující mangan a hořčík.

Stěhování

Pokud váš fíkus prosperuje a roste opravdu rychle, možná nastane ten čas, kdy ho budete muset přesadit do většího květináče. Často se stává, že fík je nutné přesazovat až jednou ročně. Proto je dobré čas od času zkontrolovat, zda aktuální velikost květináče je vhodnou volbou.

Prořezávání

Pokud si chcete pohlídat velikost vašeho fíku, neměli byste zapomenout na pravidelné prořezávání. Ideální čas na prořezávání je v moment, kdy rostlina přestává aktivně růst, což bývá běžně na podzim a v zimě, kdy nastává období klidu. Prořežte všechny odumřelé větve a listy, Během prořezávání je ideální čas na prohlédnutí celé rostliny, kdy můžete zmapovat, zda rostlina netrpí žádnou nemocí a nejsou zde stopy od škůdců.

 

Při dodržování zmíněných základních kroků si můžete být jistí, že se u vás bude fíkovníku náramně dařit a vy si jeho krásu budete moci užívat po dobu několika let. Pokud si však na rostlině všimnete jakýchkoliv stop od škůdců, nebo samotných škůdců jako jsou například mšice, neváhejte použít vhodný pesticid. Který vám pomůže se jich velmi rychle zbavit. Doufáme že se vašemu fíkovníku bude jen dařit a bude vám dělat radost ještě mnoho dalších let!

 

Из нашего предложения

ZORA

ZORA

SELA

SELA

LUCI

LUCI

BEATA

BEATA
ЛЮБОВЬ

CAROL

CAROL

KAMI

KAMI

LARY

LARY

SELI

SELI

KLAUDI

KLAUDI

FONDA

FONDA

KUKI

KUKI

DEBIE

DEBIE

ZUZI

ZUZI

JULI

JULI

DIDI

DIDI

DURI

DURI

HOLA

HOLA
Не продается

COLY

COLY

SCARLETT

SCARLETT
Не продается

PAULA

PAULA

LONDA

LONDA

TAMI

TAMI

NORY

NORY

TAMARA

TAMARA

KAJA

KAJA

GABRIELA

GABRIELA

BEDY

BEDY

KAROL

KAROL

LUCIA

LUCIA

KVĚTINOVÝ KOŠ KARMELITA

KVĚTINOVÝ KOŠ KARMELITA

PINKI

PINKI

GUDI

GUDI

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ PINK

KVĚTINOVÝ KOŠ PINK

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA
Не продается

KAROLINA

KAROLINA

DARINA

DARINA

HUSTON

HUSTON

ORANGA

ORANGA

KOKI

KOKI

ADINA

ADINA

AMANDA

AMANDA

BARBA SET + TATIANA 172g

BARBA SET + TATIANA 172g
новый

BRIGITA

BRIGITA

LORA

LORA

LEONTÝNA

LEONTÝNA
Не продается

LADA

LADA

Вы также можете быть заинтересованы в

Этикетка и продукта страницы