телефон:
корзина: 0 штук
общая цена: 0 ₽
0
Завершить заказ

Čtverečková zahrádka

Jak na čtverečkovou zahrádku

Slyšeli jste někdy pojem čtverečková zahrádka? Ne? Nevadí, pravděpodobně nebudete jediní, přitom určitě ve vašem povědomí obrazec tohoto zahradničení bude. Jedná se o stále populárnější formu zahradničení, která je ideální pro menší zahrady. Čtverečková zahrádka se vám navíc odmění snadnou údržbou, ale stejnou radostí ze sklizně, jako zahrádka normální. Čtverečkovou zahrádku navíc můžete najít pod více pojmy, nejčastěji se setkáte se čtvercovým záhonem nebo pěstování ve čtvercích. Největší boom tato metoda získala v 90. letech minulého století, kdy vyšla kniha v anglickém jazyce Square Foot Gardening, kterou si pořídilo více než 2,5 milionu zahradníků po celém světě. Otázkou zůstává, co je na této čtvercové metodě tak revoluční, že pobláznila doslova celý svět? Pojďte se společně s námi v dnešním článku podívat na benefity čtvercové zahrádky, kterou si může dovolit mít téměř každý!

 

 

Čtverečková zahrádka v kostce

Čtvercové, nebo čtverečkové zahradničení je skvělou alternativou ke konvenčnímu způsobu zahradničení. Místo tradičního střídání rostlin a plodin si vybudujete malé vyvýšené zeleninové zahrádky, které mají většinou velikost kolem 30 x 30 cm. Můžete zvolit i větší rozměr, v závislosti na konkrétním druhu sázené zeleniny. Do jednotlivých čtverců pak stačí vysadit vámi preferovanou zeleninu. Tím maximalizujete výnos plodin na tak malém prostoru. Zatímco tradiční řádkové zahradničení je ideální pro komerční zemědělce, kteří mají k dispozici nejen dostatek místa, ale také traktory a další stroje důležité pro pěstování. Čtverečková zahrada je tedy ideální volbou pro všechny zahrádkáře a další pěstitele, kteří si musí poradit s omezeným prostorem pro sázení.

 

Kdo je průkopníkem čtvercového zahradničení?

Mezi nejznámější průkopníky této alternativní metody zahradničení je Mel Bartholomew, inženýr, který po odchodu do důchodu uplatnil své zkušenosti a znalosti a vymyslel efektivní řešení, jak pěstovat co nejvíce plodin na omezeném místě. Hlavní výzvu, kterou se odhodlal vyřešit bylo najít snadnou a spolehlivou metodu kontinuální zahrady, kterou by bylo možné provozovat na malých prostorech, nevyžadovala by příliš mnoho zásahu a péče a přitom produkovala velké množství různých plodin. V 60. letech, kdy Mel začal pracovat na plánech, jak tento problém vyřešit, to znělo spíše jako bájná idea, nicméně o pár let později, několika důležitých propočtech se tato idea stala skutečností. Mel vypočítal, že zbavení se tradičních cestiček, které známe z řádkového zahradničení nám ušetří nejen prostor, ale také práci.

 

Jak to celé funguje?

Většina práce vás čeká předem. Jakmile si totiž postavíte vaši čtvercovou zahradu, zasejete první semínka čeká vás už pouze tradiční péče o rostliny. Díky zmenšenému prostoru by mělo dojít k minimálnímu odplevelování, jelikož plevel na tak malém prostoru nebude mít šanci.

Na výrobě čtvercové zahrady přitom není skutečně nic složitého. Budou vám stačit starší dřevěné laťky z neošetřeného dřeva, o délce 120 centimetrů, které stlučete dohromady a následně rozdělíte na 16 čtverců o velikosti 30 x 30. Nemusíte se nutně držet těchto rozměrů, raději pracujte s plochou kterou máte k dispozici. Toto je však základní myšlenka čtvercového zahradničení. Ideální šířka prken by přitom měla být 15 až 20 cm.

Pokud plánujete zahrátku přemisťovat, do její výstavby byste tak měli zakomponovat i dno ze stejných prken, nebo překližky.

Vyrobené čtverce umístíte na místo, kde si přejete založit vaši zahrádku a naplníte čtverce směsí ⅓ rašeliny, ⅓ vermikulitu a ⅓ kompostu. Díky této směsi vytvoříte ideální podmínky pro růst zeleniny a rostlin. Vhodným místem pro umístění zahrádky je plocha, na kterou dopadá 6 až 8 hodin denně sluníčko.

V tento moment je vaše zahrádka připravena na sázení. Tak hurá do toho!

 

Při výsadbě rostlin je nutné pracovat se světlem. Důležité je, aby vyšší rostliny nestínily těm nižším. V základní a nejvíce tradiční verzi můžete pěstovat až 16 různých rostlin nebo plodin najednou. I počet jednotlivých plodin je propočítán s matematickou přesností a do jednoho čtverce se vám vleze například 16 mrkví, 4 ledové saláty nebo 16 ředkviček. Ovšem vždy pracujte s místem dle vašeho uvážení. Jednou z nevýhod, na které můžete u čtvercových zahrádek narazit je hloubka zahrádky. Některé plodiny vyžadují mnohem větší hloubku, aby pořádně zakořenily, než tu, kterou jim čtverečková zahrádka dokáže nabídnout. Také vyžaduje více zalévání, než běžné políčka, jelikož vyvýšené čtverce dokážou poměrně rychle vyschnout ve srovnání s obyčejným záhonkem.

 

Výhody čtvercové zahrádky

●     Doslova každý, kdo disponuje alespoň kouskem venkovní zahrady si může díky čtverečkové zahrádce dovolit založit svou vlastní zahrádku. A to dokonce i pokud máte prostor pokrytý betonem nebo dlaždicemi. Tato metoda se totiž spoléhá na případné vyvýšené boxy. Tato alternativa vám navíc ušetří také spoustu starostí s plevelem, díky absenci skutečné půdy.

●     Jedním z nejdůležitějších benefitů, proč si lidé oblíbili čtverečkové zahrádky je rozhodně maximalizace produkce plodin, na minimálních prostorech. Proto pokud nejste šestičlená rodina, měly by vám základní plodiny vystačit pro osobní spotřebu.

●     Snadná dostupnost k rostlinám a plodinám je u čtvercových zahrádek velkým benefitem! Může pršet i týden v kuse a vy žádné gumáky pro sklízení mrkve nepotřebujete, no není to skvělé?

●     Čtverečkovou zahrádku můžete umístit na balkon, terasu, mini zahradu nebo i jako zpestření pěstování plodin k vaší tradiční zahradě. Díky tomu budete mít vždy čerstvou zeleninu a bylinky po ruce.

●     Bohaté sklizně můžete dosáhnout i bez používání umělých hnojiv.

●     Čtverečková zahrádka vypadá skvěle i jako designový kousek do vaší zahrady. Díky různým kombinacím plodin vytvořit zajímavou mozaiku, která potěší nejen sklizní, ale také svým vzhledem.

●     Vyvýšené zahrádky jsou skvělé jak pro seniory, tak i pro lidi, kteří mají například problémy se zády nebo s pohybovým aparátem. Díky vyvýšené variantě nemusí tolik namáhat bolavé záda. Zároveň je to také vhodná volba pro začínající zahrádkáře, kteří si tak jednodnuše mohou sestavit zahradní plán a za jednu sezónu sklidit z jednoho čtverce až dokonce tři úrody!

 

Čtverečková zahrada má zkrátka plno výhod, kterých můžete využít. Každý zahradník si na ní najde tu svoji největší výhodu, ze které bude rozhodně prosperovat. A to ať už jste zahradník začátečník, nebo máte už bohaté zkušenosti, čtverečková zahrada nadchne každého a i vy byste ji měli rozhodně dát šanci!

Из нашего предложения

KVĚTINOVÝ KOŠ KARMELITA

KVĚTINOVÝ KOŠ KARMELITA

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ PINK

KVĚTINOVÝ KOŠ PINK

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA
Не продается

KVĚTINOVÝ KOŠ FIALOVÝ + MERCI 250g a LÁHEV SEKTU Bohemia Rose 0,75l

KVĚTINOVÝ KOŠ FIALOVÝ + MERCI 250g a LÁHEV SEKTU Bohemia Rose 0,75l
Не продается

KVĚTINOVÝ KOŠ CAMILA

KVĚTINOVÝ KOŠ CAMILA

KVĚTINOVÝ KOŠ BEATA

KVĚTINOVÝ KOŠ BEATA

KVĚTINOVÝ KOŠ LORI

KVĚTINOVÝ KOŠ LORI

KVĚTINOVÝ KOŠ VIVI

KVĚTINOVÝ KOŠ VIVI

KVĚTINOVÝ KOŠ GUDI

KVĚTINOVÝ KOŠ GUDI

KVĚTINOVÝ KOŠ LARY

KVĚTINOVÝ KOŠ LARY

KVĚTINOVÝ KOŠ AFNE

KVĚTINOVÝ KOŠ AFNE

KVĚTINOVÝ KOŠ DANDY

KVĚTINOVÝ KOŠ DANDY

KVĚTINOVÝ KOŠ FANNY

KVĚTINOVÝ KOŠ FANNY

KVĚTINOVÝ KOŠ Z FRÉZIÍ A EUSTOMY

KVĚTINOVÝ KOŠ Z FRÉZIÍ A EUSTOMY

KASABLANKA

KASABLANKA

Вы также можете быть заинтересованы в

Этикетка и продукта страницы