телефон:
корзина: 0 штук
общая цена: 0 ₽
0
Завершить заказ

Pět oblíbených dýní na zimu

Nejoblíbenější dýně

Máte svoji oblíbenou dýni? Dýně je součástí našich kultur již dlouhá léta a v dnešní době existují desítky odrůd dýní, které se liší tvarem, velikostí i barvou. V poslední době jejich obliba nadále roste a dýně se začínají vracet do našich jídelníčků v různorodých a moderních podobách. Jsou vděčnou a oblíbenou zeleninou, protože při správném skladování vydrží mnoho týdnů nebo dokonce i měsíců a velmi snadno mohou být zpracovány do různých typů pokrmů. V dnešním článku vám představíme seznam našich nejoblíbenějších druhů k jídlu a vaření.

 

 

V letošním roce se dýním dařilo, což vykompenzovalo poměrně špatnou úrodu cuket ve srovnání s předešlými roky. Kouzlo úrody dýni tkví poměrně často také v prostoru, který jim dopřejete. Čím více prostoru dýním zajistíte, tím na větší úrodu se můžete těšit. Už i v našich končinách se můžeme setkat s desítkami odrůd dýní, které jsou obvykle klasifikovány jako letní nebo zimní dýně. Lidé se často ptají na rozdíl mezi těmito dvěma typy, tak si je pojďme představit.

 

Letní dýně


Jedná se o křehčí zeleninu, než jsou nám všem známé tradiční oranžové dýně. Letní dýně jsou zeleninou teplého období, tedy léta, kdy je nepřekvapí v našich končinách žádný ranní mráz nebo prudké ochlazení teplot pod bod mrazu. V podstatě mluvíme o cuketě a žlutých tykvích, které chutnají velmi podobně, ale můžeme je najít v různých tvarech a velikostech. Letní dýně se sklízí před ztvrdnutím slupky a vyzráním plodů. Zde je ten největší rozdíl mezi letními a zimními tykvemi, kdy se zimní druhy sklízí až po vyzrání plodů. Rostou na plazivých keřících, které se však nešíří na rozdíl od zimních tykví.

 

Zimní dýně


Zimní dýně pocházejí ze stejné čeledi cucurbita jako ty letní, s rozdílem, že se člení na 4 různé druhy:

·         Cucurbita pepo, zahrnuje například máslovou a špagetovou dýni

·         Cucurbita maxima

·         Cucurbita moschata

·         Cucurbita argyrosperma

 

5 oblíbených druhů dýní
 

Dýně delicata

Dýně delicata se sklízí mezi prvními dýněmi a je určená k okamžité konzumaci. Jedná se o dýni ve tvaru válce s tenkými zelenými proužky. Obvykle se stihnou spotřebovat od začátku do poloviny podzimu, ještě předtím, než se začnou ostatní tykve vůbec sklízet. Této, na chuť sladké dýni, se říká také sladká bramborová dýně. Má jemnou, tenkou slupku, která se špatně udržuje, proto ji můžete konzumovat přímo se slupkou, není nutné dýni loupat. Dýně delicata je výborná jen tak pečená v troubě s kořením.  Má krémovou texturu a lahodnou sladkou chuť. Stačí ji jednoduše podélně rozkrojit, vydlabat semínka s vláknitou dužinou a nakrájet na silnější kousky. Pokapat olivovým olejem, osolit, opepřit a volně rozložit na plech. Poté pečte v troubě po dobu 25 minut a můžete se těšit na výbornou přílohu k masu nebo jen tak do salátu. Nebo můžete vyzkoušet například dýňové kari, kde dýně dokáže velmi obstojně nahradit maso i u zarytých masožroutů.

 

Špagetová dýně

Špagetová dýně je oválná žlutá dýně, která se svojí strukturou a chutí nepodobá žádné jiné zimní dýni. Většinou se jedná o dýně s hmotností 4 až 6 kilo, které v rané fázi růstu mají pruhovaný zelený vzor, který se v dospělosti mění na sytě žlutou. Dýni k přípravě rozřízněte napůl a opečte nebo poduste do měkka, vnitřek dýně je jedinečně vláknitý, což skutečně připomíná špagety. Špagetovou dýni můžete připravovat jako špagety a podávat s omáčkou z čerstvých rajčat a zasypat parmezánem. Tento pokrm ze špagetové dýně skutečně chutná jako těstovinové špagety, ale je mnohem lehčí a zdravější variantou než běžné těstovinové špagety.

 

Máslová dýně

Máslová dýně patří mezi jednu z nejoblíbenějších dýní. Má válcovitý tvar s béžovou slupkou a tmavě oranžovou dužinou. Patří mezi pevné dýně se semennou dutinou a baňatým koncem. Má velmi sladkou chuť a je vhodnou pro vaření na páře. Nově vyvinutou odrůdou je tzv. trpasličí ořešák, který je v porovnání s tradiční máslovou dýní drobnější vzrůst a jsou tak perfektní volbou pro jednoporcové jídla. I přes šlechtění si tato drobnější odrůda dokázala zanechat svou dokonale sladkou chuť.  Máslová dýně je skutečně oblíbenou odrůdou dýní, proto je často k dostání v supermarketech po celý rok.

 

Japonská dýně

Tetsukabuto je hybridním křížencem moschaty a maxima, přičemž si z obou vzala to nejlepší, co mohla. Je velmi odolnou vůči chorobám a škůdcům a k tomu navíc má neuvěřitelně sladkou a krémovou dužinu. Je také držákem a při správném skladování vám vydrží doslova měsíce. Japonská dýně ke zdravému růstu potřebuje opylovače, proto se musí pěstovat s jinou moschatou nebo maximy. I přestože jsou japonské dýně rýhované, není nutné je loupat. Místo toho je stačí pouze rozpůlit a opéct na pánvi. Jedná se skutečně o jednu z nejchutnějších dýní, kterou byste měli rozhodně vyzkoušet!

 

Žaludová dýně

Jak už samotný název napovídá, tvar této dýně skutečně připomíná velký žalud s tmavě zelenou slupkou a žlutou dužinou. Po upečení má dýně jemnou a lahodnou chuť, obzvláště když ji pečete na másle s trochou třtinového cukru nebo javorového sirupu, v této netradiční kombinaci se jedná o skutečnou lahůdku.

 

Způsoby, jak připravit zimní dýně


S dýněmi můžete v kuchyni doslova kouzlit. Můžete je péct v troubě, opékat na pánvi, dusit, připravit na lahodné dýňové pyré nebo je dát do polévky, na těstoviny, do koláčů nebo z nich upéct například podzimně laděný chleba. Při nákupu dýní vždy hledejte dýně, které jsou těžké a nemají žádné měkká místa, jedině tak najdete zdravou dýni, která bude dobře chutnat.

 

Doufáme, že vám náš dnešní dýňový seznam usnadní nákup dýní pro vaše podzimně laděné pokrmy. S dýněmi se dají vykouzlit skutečně kulinářské zážitky, proto by byla škoda jejich potenciálu nevyužít a nepřipravit si tak lahodné, ale zároveň i zdravé a vyvážené jídlo.

 

 

Из нашего предложения

Вы также можете быть заинтересованы в

Этикетка и продукта страницы