We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Zajímavosti o vanilce

Kde se vzala vanilka?

Její chuť a vůni známe naprosto všichni a to ať už se jedná o zmrzlinu, sušenky, příchuť do kávy nebo samotný lusk. O kom je řeč? No přece o vanilce! Alespoň jednou týdně na její příchuť nebo vůni někde narazíme a není se čemu divit, společně s čokoládou a karamelem se jedná o jednu z nejčastějších sladkých příchutí. Přemýšleli jste ale někdy, odkud samotná vanilka a její dokonalá chuť  vůně přichází? Možná jste z reklamy zaslechli tradiční větu “pravá vanilka z Madagaskaru”, ovšem věřte tomu nebo ne, vanilka ve skutečnosti pochází z jednoho velmi specifického druhu orchideje. Tropické, nádherně vypadající květiny, kterou všichni moc dobře známe a milujeme. Pojďte společně s námi v dnešním článku nahlédnout do tajů aromatické vanilky, ať příště u pečení víte, kde se ten zajímavý lusk vzal.

 

Orchideje a vanilka

Ze 30 tisíc druhů orchidejí, které byly do dnešního dne objeveny různě po celém světě je jeden, který stojí za jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších příchutí na zemi. A to za vanilkou! Vanilková orchidej je jednou z orchidejí, která produkuje významnou zemědělskou plodinu. Zní to hezky a jednoduše, ovšem s vanilkou to není zas tak jednoduché a stojí za tím poměrně složitý proces, aby se drobný vanilkový lusk dostal z farmy až k nám do kuchyně nebo do výrobny, kde se následně zpracovává do našich oblíbených výrobků.

 

Jelikože vanilková orchidej kvete pouze jeden den v roce, existuje méně než jednoprocentní šance, že bude květina skutečně opylována a zahájí tak svou osmiměsíční cestu k vytvoření vanilkového lusku. Možná se teď podivujete, jak je možné, aby pouze jeden druh květiny dokázal zásobyt celý svět vanilkou? Odpověď lze najít na farmách, kde je vanilka podrobena ručnímu opylování. Existují speciální farmy, které se věnují jednorázovému opylování a sklizní květů vanilkových orchidejí. Jakmile je lusk sklizený, může být použit jako celek, rozdrcen na prášek nebo rozdělen na poloviny a jeho vnitřky se následně seškrabují. To jsou tři základní formy zpracování vanilky. Následné zpracování do konkrétních výrobku je téměř nekonečné. Vanilka se navíc nepoužívá pouze v potravinářském a gastro průmyslu, ale také v průmyslovém a farmaceutickém na výrobu léků, potravin ale například také oblíbených svíček!

 

Historie vanilky

Historie vanilky je poměrně dlouhá a jak důkazy napovídají, zdá se, že musíme Aztékům a Mayům poděkovat za toto lahodné sladidlo a objev vanilkových orchidejí. Ačkoliv zde stále existuje šance a nedostatek důkazů že již dávno před nimi byla vanilka používána, ale právě Mayové a Aztékové byli první, kdo zaznamenali používání vanilky. A čemu ji přesně používali? Jelikož se na tu dobu jednalo opravdu o vyspělé civilizace, využívali vanilku převážně stejně jako my dnes. Používali ji k obohacení chuti svých čokoládových nápojů, které stejně tak pocházely z tropických květů. Zároveň ji využívali v léčitelství, jelikož věřili, že povzbuzuje srdeční činnosti a lidský organismus. Do Evropy se vanilka dostala v 16. století a stala se ihned velmi oblíbenou.

 

Díky formě ručního, umělého opylování můžeme dnes vanilku pěstovat i na jiných místech, než pouze v Mexiku. Nejčastěji se jedná o ostrovy bývalých francouzských kolonií jako je Madagaskar, Réunion, Komory nebo Tahiti. Najdete ji ale také na Ceylonu, Bahamách, Zanzibaru nebo Seychelách. Ptáte se proč marketingové agentury rády používají termín “pravá vanilka z Madagaskaru?” Bude to především tím, že až 80 % sklizně vanilky, probíhá právě na Madagaskaru.

 

Vanilka jako rostlina

Vanilovník, orchidej vanilka nebo zkrátka vanilka je pozoruhodná tropická rostlina, která dorůstá výšky až několika metrů! Květy vanilovníky mají nápadnou žlutou barvu a otevírají se postupně. Existujě několik druhů rodu vanilovníků, hospodářsky a ekonomicky nejvýznamnějším druhem je vanilovník plocholistý, který má svůj původ v jižním Mexiku. Mezi další druhy patří například vanilovník tahitský, což je kříženec vanilovníku plocholistého s druhem vanilla odorata. V Evropě díky podnebí vanilku volně asi růst neuvidíte, nicméně ji můžete spatřit v několika botanických zahradách, nebo specializovaných sklenících. Například botanická zahrada Trója v Praze, nabízí vanilkovou podívanou a můžete se zde pokochat vanilovníkem na vlastní oči.

 

Původ jména

Jméno vanilla pochází ze španělského vaina, což v překladu znamená lusk. Díky této podobnosti vzniklo anglické jméno vanilla, v českém překladu vanilka.

 

A co vy? Milujete vanilku nebo jste preferujete raději jiné příchutě? Překvapily vás dnešní informace spojené s vanilkou? Příště až si budete objednávat vanilkovou zmrzlinu, už budete vědět, odkud se tato lahodná příchuť vzala.

From our offer

KVĚTINOVÝ KOŠ KARMELITA

KVĚTINOVÝ KOŠ KARMELITA

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ PINK

KVĚTINOVÝ KOŠ PINK

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA
Not for sale

KVĚTINOVÝ KOŠ FIALOVÝ + MERCI 250g a LÁHEV SEKTU Bohemia Rose 0,75l

KVĚTINOVÝ KOŠ FIALOVÝ + MERCI 250g a LÁHEV SEKTU Bohemia Rose 0,75l
Not for sale

KVĚTINOVÝ KOŠ CAMILA

KVĚTINOVÝ KOŠ CAMILA

KVĚTINOVÝ KOŠ BEATA

KVĚTINOVÝ KOŠ BEATA

KVĚTINOVÝ KOŠ LORI

KVĚTINOVÝ KOŠ LORI

KVĚTINOVÝ KOŠ VIVI

KVĚTINOVÝ KOŠ VIVI

KVĚTINOVÝ KOŠ GUDI

KVĚTINOVÝ KOŠ GUDI

KVĚTINOVÝ KOŠ LARY

KVĚTINOVÝ KOŠ LARY

KVĚTINOVÝ KOŠ AFNE

KVĚTINOVÝ KOŠ AFNE

KVĚTINOVÝ KOŠ DANDY

KVĚTINOVÝ KOŠ DANDY

KVĚTINOVÝ KOŠ FANNY

KVĚTINOVÝ KOŠ FANNY

KVĚTINOVÝ KOŠ Z FRÉZIÍ A EUSTOMY

KVĚTINOVÝ KOŠ Z FRÉZIÍ A EUSTOMY

KASABLANKA

KASABLANKA

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT