We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Výběr vázy pro vaše květiny

Jak vybrat tu správnou vázu pro vaše květiny

Správné sladění vázy a květin by se dalo rozhodně nazvat uměním. Často se to nezná, ale najít správný tvar, velikost, výšku, hloubku a ostatní na první pohled nepodstatné věci k váze pro vaše květiny často není jen tak. Dovednost sladit tyto dvě hlavní věci je často náročným úkolem, se kterým vám v dnešním článku pomůžeme se poprat. Díky naším tipům zjistíte, jak vybrat ten správný tvar vaší vázy pro vaše květiny. Můžete se těšit na průvodce pěti nejznámějších a nejoblíbenějších tvarů, které by každý milovník květin měl vlastnit. Dozvíte se navíc několik tipů, které můžete využít následně při dalším dekorování.

 

Nejlepší tipy pro výběr dokonalé vázy

Hlavní pravidlo, kterého je nutné se držet při výběru dokonalé vázy je rozhodně velikost! Ta by pro vás měla být jedním z hlavních ukazatelů. Obecným pravidlem, kterého je vždy dobré se držet je, že délka stonků jednotlivých květů by neměla být větší než jeden a půl až dvojnásobek výšky vybrané vázy. Díky tomuto jednoduchému tipu si můžete být jistí, že neuděláte první zásadní chybu.

Stejně důležitý jako výška vázy je i její otvor. Pokud je krk vázy příliš široký, nemusí stonkům poskytovat dostatečnou oporu a díky tomu celé vaše aranžmá snadno ztratí tvar celého květinového uspořádání. Naopak příliš úzký otvor by mohl poškodit stonky, nebo omezit výsledný vzhled kytice. Proto se vždy ujistěte že vázu máte dostatečně čím vyplnit, ale zároveň nepřeplnit.

 

Základní typy váz
 

Sloupové vázy

Pokud chcete, aby vaše květy s dlouhými stonky neztratily jejich eleganci, dopřejte jim právě sloupové vázy, ve kterých jejich vzhled dokonale vynikne! Mezi květy s dlouhými stonky patří například lilie, mečíky nebo slunečnice. Výběrem vysoké, štíhlé sloupové vázy podpoříte jejich eleganci a díky ní krásně vyniknou! Navíc je vhodné do sloupové vázy zakomponovat také různé dekorativní větvičky, které díky úzkému profilu zajistí, aby celé aranžmá do sebe dokonale zapadlo, ale přitom stále vypadalo krásně elegantně a reprezentativně.

 

Váza ve tvaru přesýpacích hodin

Každý z nás už někdy pravděpodobně vidět přesýpací hodiny, nebo si je minimálně vybaví z učebnic hodin dějepisu. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších a nejpraktičtějších druhů váz, která by u vás doma rozhodně neměla chybět! Tento typ vázy je vhodný zejména pro květy s kratšími stonky a velkými kulatými hlavami jako jsou například růže, hortenzie nebo oblíbené pivoňky. Širší spodek s úzkým prostředkem a mírně rozšířeným vrškem dokáže nádherně zvýraznit smyslný tvar vašich květů, aby dostatečně vynikly a byly vidět!

 

Kulaté vázy

Váza s opravdu jedinečným tvarem koule nebo rybí mísy není sice vhodná pro všechny druhy květin, ale vypadá naprosto skvěle když víte, co do ní zvolit. Pokud ji naplníte například pevně postavenou kyticí tulipánů, gerber nebo růží, či smíšenou ručně vázanou kyticí, nemůžete šlápnout vedle! Hlavní trik u kulaté vázy je ve správném seříznutí stonků do výšky vázy tak, aby byly těšně nad jejím koncem. Vytvoříte tím nádherný bohatý efekt, který celkový tvar vázy jenom ještě více vyzdvihne.

 

Tradiční vázy

Vázy s tradičním výrazně větším kulatým nebo hranatým spodkem který přehází do plynulé tuby jsou pravděpodobně jedny z nejtypičtějších. Tento tvar vázy je nejlepší volbou pro dekoraci jednotlivých stonků nebo kytičky složené z pár drobnějších květů. Pokud nemáte zrovna po ruce tento typ vázy, skvěle vám ji nahradí také zavařovací sklenice nebo tradiční skleněná láhev na mléko. Tradiční vázy jsou vhodné zejména na jídelní stůl, kde mohou zůstat po celou dobu slavnostního oběda, či večeře, jelikož vám nebudou vůbec překážet ve výhledu a tím i ve vaší společné konverzaci.

 

Asymetrické vázy

Vázy různých netypických tvarů se vyjímají zejména v moderních interiérech, kde jsou hlavními poutači pozornosti. Zpravidla se tak jedná o složité konstrukce, že byste do nich jen stěží vystavili nějakou kytici. Asymetrické vázy jsou ideálním pro jednotlivé květiny a skvěle se v nich vyjímají například květy tulipánů nebo narcisů. Nicméně do nich můžete umístit každou květinu, která stojí samostatně.

 

Nyní už víte, jak postupovat při výběru ideální vázy, případně jakou vázu pořídit do vašeho repertoáru. Nicméně byste neměli zapomínat, že pouhým výběrem té správné vázy to opravdu nekončí! Aby se květinám ve vaší váze opravdu dařilo, je nutné se o vázu také dostatečně starat, aby byla vždy čistá a bez bakterií. Jedině při správné péče vaše květiny zůstanou co nejdéle svěží a zdravé!

From our offer

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT