We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Tradice a vánoční rostliny

Tradiční vánoční rostliny a jejich tradice

Doslova mílovými kroky se k nám blíží jedno z nejkrásnějších období v roce, kterými není nic jiného než kouzelné Vánoce. Tuto magickou sváteční dobu milují jak děti, tak i dospělí a celou předvánoční dobu máme spojenou už od prvního adventu s různými tradicemi. Mezi oblíbené tradice patří samozřejmě také výzdoba, která dělá celou vánoční atmosféru útulnější a příjemnější. Mnoho z nás v období Vánoc pořizuje různé tradiční vánoční květiny, bez kterých si už neumí Vánoce ani představit. Ať už je to vánoční hvězda, jmelí, vánoční kaktus nebo dokonce vánoční stromeček. Ovšem mnoho z nás určitě nemá ani ponětí o tom, kde vznikla tradice spojená s těmito oblíbenýmí vánočními rostlinami. Pojďme se společně v dnešním článku podívat na historii tradic, spojených právě s vánočními květinami a rostlinami.

 

Vánoční hvězda

Začneme hned vánoční klasikou v podobě nádherné vánoční hvězdy. Tato subtropická vánoční rostlina pochází z Mexika a přestože je známá nejčastěji v červené barvě, můžete ji najít také v bílé. Zásadní rozdíl mimo barvu je zejména v symbolice, kdy bílé vánoční hvězdy představují Kristovu čistotu, zatímco červené symbolizují Kristovu krev. Jak už název, tak hlavně také samotný tvar vánoční hvězdy napovídá, její vzhled je spojován s Betlémskou hvězdou. Proto má vánoční hvězda velmi blízko k vánočním svátkům a právě ze zmíněných důvodů je jednou z  nejoblíbenějších vánočních rostlin.

 

Cesmína

Pod tímto tajuplným názvem se skrývá všem známá a opravdu oblíbená vánoční dekorace známá pro své krásně zelené, pevné a opravdu vytvalé listy, které zdobí drobné červené kuličky. Cesmína je oblíbenou volbou pro výzdobu domácností, ale také exteriéru. Jedná se o opravdu extrémně odolnou rostlinu. Dokonce odolnou natolik, že Římané ji v dávných časech darovali novomanželům, aby jim do jejich nové etapy života popřáli mnoho štěstí a síly. A samozřejmě také, aby jejich manželství bylo vytrvalé jako cesmína.

 

Jmelí

Tato vánoční rostlina je ve skutečnosti parazitem , ale ani to nebrání tomu, aby byla neustále oblíbenou rostlinou, která se vyskytuje v mnoha vánočních písních a tradicích. Pravděpodobně i vy znáte nebo dodržujte oblíbenou tradici líbání pod jmelím! Mezi další oblíbené tradice patří také přesvědčení, že pokud zavěsíte jmelí nad dětskou postýlku, zažene všechny zlé duchy. Jmelí si také dříve mladé dívky pokládaly na polštář, aby celou noc snily o svém budoucím manželovi. Jmelí je zkrátka ve vánočních tradicích opravdu oblíbené!

 

Břečťan

Poněkud běžná zahradní rostlina ovšem neustále více a více nabírá a oblibě zejména ve vánočním období. Ptáte se proč? Právě období vánoc je spojováno s výrobou tradičních advetních věnců, ale také věnců na dveře nebo dalšími vánočními dekoracemi, kde je břečťan ideálním komponentem. Díky své pružné povaze stonků je s ním opravdu jednoduché pracovat a vytvářet. Mimo jeho skvělou tvořivou povahu se také věří, že má sílu odvracet smůlu a zlé duchy, což je jistě dobrý důvod zařadit tuto rostlinu do vaší slavnostní výzdoby!

 

Vánoční stromeček

Pravděpodobně nejvýznamnější vánoční rostlinou, nebo spíše stromem, v každé domácnosti je bez váhání vánoční stromeček! Nemusíte mít nutně největší strom, přes půlku obývacího pokoje, abyste dosáhli toho správného účinku, bohatě postačí i drobný stromeček, který můžete postavit na stolek nebo si pořídit i stromek v květináči. Základem je tradice spojená s jeho zdobením, u kterého se dost často setká celá rodina a následně vůně, která se line celým domovem a k vánocům rozhodně patří! Vánoční stromky jako sváteční dekorace byly poprvé použity v 16. století a od té doby jsou stále symbolem naděje a optimismu.

 

Vánoční kaktus

Krásná vánoční rostlina, která je nejen ideální dekorací, ale také nádherným dárkem pro vaše blízké. Během vánočních svátků a zimy si ho můžete užívat u vás doma a během letních měsíců jej můžete přesunout klidně do venkovního prostředí. Květy, které vánoční kaktus rodí jsou prostě neodolatelné a dokážou rozzářit každou místnost.

 

Vánoční rostliny pořiďte s dostatečným předstihem, ať si jejich krásu můžete během vánočních svátků užívat co nejdéle. Pokud se rozhodnete vánoční rostliny darovat, překvapte vaše blízké také tradicemi nebo legendami s nimi spojené. Užijte si vánoční čas v obklopení nejen nádherných vánočních rostlin, ale zejméně v obklopení vašich nejbližších.

 

 

 

From our offer

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT