We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Symbolika Slunečnic

Význam a symbolika slunečnic

Zářivé, svěží a plné radosti, přesně tyto tři přirovnání krásně shrnují slunečnice, které jsou považovány za květy plné radosti, léta a štěstí. Jakmile si jen na chvíli v hlavě vybavíme pole plná zářivě žlutých slunečnic pomalu otáčejících se za sluncem, zahřejí nás vzpomínky na horké letní dny, plné dlouhých dnů a příjemně teplých večerů. Slunečnice, neboli Helianthus je složeno ze dvou řeckých slov - helios, což znamená slunce a anthos, neboli květ, což jasně popisuje onen známý točivý pohyb slunečnic za zářícím sluncem.

 

Slunečnice nejsou jen krásné a velké květiny, nesou sebou mnoho symbolů a významů, o kterých se dozvíte více právě v dnešním článku, kde na slunečnice nahlédneme co nejblíže a prozradíme vám mnoho zajímavostí, o kterých jste možná neměli ani tušení.

Slunečnice v řecké mytologii

Báje vypráví, že se ve starověkém Řecku nymfa Clytie hluboce zamilovala do boha Slunce Apolla. I přesto že Clythie byla nádherná, Apollo její city neopětoval. Clytie byla zoufalá a po devíti dnech neustálého snažení se o Apollovu poznornost se proměnila ve slunečnici, která je vždy otočená směrem ke slunci, aby navždy mohla být tou pravou, která Apolla milovala.

Uctívání a klanění slunečnic

Sledují slunečnice skutečně směr a pohyb slunce, které je nutí se otáčet? Některé květiny jsou heliotropické, tedy ve skutečnosti opravdu sledují pohyb sluncí jak vychází na východě a zapadá na západě. Vědecké studie ukázaly, že pouze pupeny a listy slunečnic jsou heliotropické. Listy jsou navíc fototropní, což znamená že mají navíc tendenci růst směrem ke zdroji světla, jakmile ale začnou slunečnice kvést, už nejsou heliotropní a zůstávají fixovány směrem na východ, odkud slunce vychází. Právě z pohybu za sluncem vznikla jedna z hlavních symbolik slunečnic, mezi které patří úcta a zbožnost. Navíc díky tomu, že slunečnice vždy stojí před sluncem, jsou spojovány s čistou radostí a pozitivními vibracemi.

Slunečnice symbolizují víru a bezpodmínečnou lásku, proto jsou skvělou volbou, pokud někomu toužíte vyjádřit vaše opravdové a nefalšované city. Pokud žena dostane od muže kytici slunečnic, je tato kytice symbolem uznání a zbožnosti. Slunečnice je také vhodné kombinovat s ostatními druhy květin, vypadají například nádherně v kombinaci s liliemi.

Květy plné radosti a štěstí

Slunečnice patří rozhodně mezi jedny z nejradostnějších květů, které doslova svou barvou a tvarem vyzařují radost všude do okolí. Jejich pozitivní energie, kterou bezesporu získávají právě ze slunce srší všude kolem nich. Kytice obsahující slunečnice jsou dokonalým dárkem pro každou radostnou příležitost, ať už se jedná o úspěšně složené promoce, přivítání nového člena rodiny na svět, narozeniny nebo gratulace k novému pracovnímu místu, v podstatě každá příležitost na kterou jen tak nezapomenete. Ovšem nemusíte nutně vyhledávat příležitosti pro darování kytice slunečnic, můžete někoho potěšit jen tak a právě zářivou kyticí plnou pozitivně naladěných květů zlepšit obyčejný den, právě v tento moment se opravdu slunečnice stanou nosičem pozitivní energie!

Postupný vývoj užití slunečnic

Slunečnice svým původem pocházejí ze Severní Ameriky a komercializovany byly až Ruskem. Ovšem již dávno před naším letopočtem byly slunečnice sbírány lovci jako jeden z přírodních zdrojů potravy a měly široké využití! Semena slunečnic byly rozemlety a drceny na mouku, ze které následně ženy lovců připravovaly chléb. Kromě toho stejně jako dnes se semena slunečnic využívala na olej. Poté byly slunečnice domestikovány a nyní se pěstují zejména v USA ve státech Nové Mexiko a Arizona, kde mají ideální klimatické podmínky pro růst. Ve 30. letech minulého století se slunečnice komercializovala pro slunečnicový olej. Slunečnice tedy patří mezi významné plodiny v potravinovém průmyslu a jsou častou složkou v mnoha zpracovaných potravinách.

Symbolika ve východních kulturách

V aspektu čínské kultury a symboliky představuje slunečnice dlouhověkost a štěstí. Žlutá barva pro číňany znamená vitalitu, štěstí a inteligenci. Zároveň slunečnicová semínka se zde konzumují také z přesvědčení že jim pomohou dožít se co nejdelšího věku. Slunečnice jsou zde také symbolem zářivé budoucnosti a hrají významnou roli v protijaderných revolucích. V roce 2011, kdy se stala havárie elektrárně ve Fukušimě, která způsobila uník radioaktivních látek jak do okolí, tak také do půdy. Přestože elektrárna již dávno nefunguje, neustále uvolňuje toxické látky přímo do půdy. Ve snaze co nejvíce absorbovat nebezpečnou toxicitu byl zahájen projekt s názvem “Fukushima Sunflower Foster Parent Project”, kde hlavní roli hrají právě slunečnice, které mají schopnost absorbovat nebezpečné látky z půdy mnohem rychleji v porovnání s ostatními rostlinami. Slunečnice se zde tak staly symbolem naděje a víry v lepší budoucnost.

Nejlepší květina pro kamarádku

Pokud hledáte ideální kytici pro kamarádku, slunečnice splní všechny vaše požadavky. Často žluté růže jsou spojovány jako symbol přátelství, které trvá věčně, stejně tak slunečnicové květy jsou dokonalým odrazem pevného pouta přátelství. Žluté okvětní lístky slunečnice jsou symbolem radosti a veselí sdíleného mezi kamarády, naopak dlouhé stonky slunečnic mají být symbolem délky přátelství, které se táhne na míle daleko. Slunečnice jsou zkrátka jako vaši přátelé, rozzáří váš všední den, přinesou pocit pozitivní energie a vykouzlí úsměv na tváři v každém případě.

From our offer

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT