We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Symbolika pivoněk

Význam a symbolika pivoněk

Pivoňky jsou významné nejen historicky, ale také v mytologii, kde je pivoňka spojována s mnoha různými významy a symboly. Mezi nejtypičtější významy pivoněk patří romantika, prosperita, ale také štěstí, šťastné manželství, bohatství, čest a soucit. Dneska se blíže podíváme právě na symboliku a význam pivoněk, kde se vzal jejich název, odkud pochází, nebo s jakými bájnými příběhy jsou pivoňky spojovány.

 

Báje a mýty o vzniku jména

Pivoňky jsou součástí mnoha bájných příběhů a mýtů, dneska si ale představíme dva vůbec nejznámější. První báje praví, že pivoňka (v anglickém překladu Peony) byla pojmenována po lékaři řeckých bohů - Paeonovi. Podle legendy byl Paeon studentem boha medicíny Aesculapiuse. Když poprvé Paeon použil kořeny pivoňky pro uzdravení boha Pluta, Aesculapius na Paeona začal žárlit a závidět mu jeho obdivuhodný talent, proto se ho pokusil zabít. Pluto ovšem ukázal svůj soucit vůči Paeonovi, zakročil rychleji a proměnil Paeona v pivoňku, jelikož věděl že tento květ budou lidé obdivovat a uctívat. Od té doby je pivoňka vyobrazována jako symbol soucitu.

Další příběh název pivoněk spojuje s vílou jménem Paeonia. Víla Paeonia byla krásnou, pohlednou vílou, která přitahovala pozornost boha Apolla, který o ní začal projevovat zájem. Ovšem v momentě kdy si uvědomila, že ji celou dobu bohyně Afrodita sleduje, zahanbila se, zčervenala a začala se se od Apolla oddalovat. Afrodita v hněvu proměnila vílu v červené pivoňky a právě z toho příběhu vznikla symbolika bázlivosti.

Pivoňky pomáhají

Jak nám ukazuje první bájný příběh, pivoňky byly uctívány zejména pro jejich léčebné využití a zázračné vlastnosti. Nejen ve starověku, ale i středověku se věřilo, že jejich kořeny a semena pomáhají vyléčit přes více než dvacet nemocí, a to včetně epilepsie nebo uštknutí hadem. V Anglii dokonce děti nosily náhrdelníky z kořene pivoněk, aby předcházely epileptickým záchvatům a bolesti zubů. Pivoňka lékařská má původ v jižní Evropě a u nás se vyskytuje jen velmi vzácně. Obsahuje ale velmi účinné látky, které zmírňují bolesti a pomáhají při napětí hladkých svalů. Z kořenu se dá uvařit čaj, který pomáhá při nemocech ledvin, u křečí nebo také astmatu. Naopak čaje z okvětních lístků jsou vhodné proti kašli nebo bolestech břicha.

Kde se vzaly?

Pivoňky mají svůj původ v Číně a jsou zde také náležitě ceněny a často označovány za královny všech květin. Byly zde také národní květinou před rokem 1929, než byly nahrazeny švestkou. Pivoňky mají v Číně dlouhou historii a patřily mezi populární již od dynastie Sui, kdy byly vysazeny v císařském paláci. Díky tomuto činu se pivoňky staly také symbolem šlechty, cti a bohatsví. V Číně existuje doslova pivoňkové město! Luoyang je označován za město pivoněk, najdete zde Národní zahradu pivoněk, ve které se nachází více než 100 různých druhů pivoněk a každoročně se zde koná festival na jejich počest.

 

Na světě existuje také spousta pověr spojovaných s pivoňkami. Někteří věří, že keř obsypaný pivoňkami přináší do vašeho života štěstí, ovšem dejte si pozor! Pokud tento keř uschne nebo květy vyblednout, znamená to, že vás v blízké době potká neštěstí. Sudý počet květů také není dobrou volbou, věří se že nosí smůlu, proto se ujistěte že vždy věnujete pouze lichý počet. Pivoňky byly v oblibě nejen u čínských císařů, ale také u básníků a spisovatelů. Například Marco Polo ji nazval jako růži, velkou jako hlávka zelí. Pěstování pivoněk je poměrně jednoduché a zvládne to každý začátečník, stačí jim pouze ochrana před větrem, proto je vhodné je vysadit například v blízkosti plotu.

From our offer

ZORA

ZORA

KALIN

KALIN

LILI

LILI

ALENKA

ALENKA

ALEXANDRA

ALEXANDRA

ALEX

ALEX

AFNE

AFNE

ANDY

ANDY

COKY

COKY

SELA

SELA

AURORA

AURORA

KONE

KONE

RONY

RONY

SUMI

SUMI

LUCI

LUCI

BEATA

BEATA
LOVE

KATARINA

KATARINA

CAROL

CAROL

KAMI

KAMI

LARY

LARY

SELI

SELI

KLAUDI

KLAUDI

FONDA

FONDA

KUKI

KUKI

DEBIE

DEBIE

ZUZI

ZUZI

JULI

JULI

DIDI

DIDI

HOLA

HOLA
Not for sale

SULI

SULI

EMI

EMI

VIVI

VIVI

RŮŽE MIX

RŮŽE MIX
Here you can select your desired number of flowers. ? 0.00 $

LONDA

LONDA

KYTICE FRÉZIÍ

KYTICE FRÉZIÍ
Not for sale

TAMI

TAMI

KAJA

KAJA

KODI

KODI

GABRIELA

GABRIELA

BEDY

BEDY

KAROL

KAROL

LUCIA

LUCIA

GRACIELA

GRACIELA

PINKI

PINKI

GUDI

GUDI

KAROLINA

KAROLINA

DARINA

DARINA

HUSTON

HUSTON

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT