We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Sedm jednoduchých způsobů, jak zachránit vodu pro vaši zahradu

Tipy jak zachránit vodu ve vaší zahradě

 

V poslední době je voda velkým tématem. A není se vůbec čemu divit! Na některých místech na světě je vody příliš, kdežto jinde zase doslova trpí suchem. Například lidé v Kalifornii zažívají nejhorší sucha za poslední století, naopak lidé v New Yorku jsou svědky opačného jevu, kde hladina moře stoupá tak rychle, že by se z New Yorku za pár desítek let mohla stát doslova moderní verze ztraceného města Atlantis. V tento moment je na místě si položit otázku, můžeme tomu my, jako jednotlivci, nějak pomoci? Samozřejmě že můžeme! I malý podíl se počítá a studie ukazují, že 50 až 80 procent vody v domácnosti lze recyklovat jako šedou vodu. Což vám pomůže vytvořit skutečně velké úspory.

 

Co je to šedá voda?

Abychom vás lépe uvedli do kontextu, pojďme si prozradit, co to šedá voda je. Jedná se o odpadní, tedy použitou, vodu především ze sprch, van, dřezů a umyvadel. Výjimečně také o vodu z kuchyně nebo prádelny. Šedou vodu lze tak po menší úpravě použít jako vodu pro splachování nebo právě zalévání květin.

 

V oblastech, které často trpí suchem je využívání šedé vody naprosto přirozenou součástí života. Například v Austrálii se jedná o běžnou součást v domácnosti. V Sydney dokonce můžete dostat pokutu za zalévání trávníku nebo mytí auta běžnou vodou z kohoutku. Proto je zde používání šedé vody a dešťové vody naprosto běžnou součástí života.

 

Každá maličkost, která pomůže alespoň trochu znovu využít vodu, nebo jakýkoliv jiný zdroj energie se rozhodně počítá! Jedním z efektivních prvků a přitom nenáročných prvků je sběrná nádrž na dešťovou vodu, kterou můžete uložit svisle, vodorovně nebo i na stranu k stěně, záleží pouze na vašem prostoru. Můžete si navíc vytvořit systém, který se bude skládat z více nádrží. Je to jedna z možností, jak můžete skvěle využít dešťovou vodu na zalévání vaší zahrady a šetřit přitom nejen peníze za vodu, ale take cennou věc jako je právě voda!

Tipy, jak ušetřit vodu v domácnosti


Možná vám některé tipy budou připadat příliš, nicméně pokud se nad nimi zamyslíte hlouběji, zjistíte, že rozhodně se nejedná o nic náročného nebo omezujícího. Zvyk je železná košile a jakmile tyto drobné změny začnete praktikovat na pravidelnější bázi ihned poznáte rozdíl a to zejména na vašem účtu za vodu, což se vždycky vyplatí! Navíc to děláte pro vaše milované rostliny, které zejména během letních měsíců potřebují opravdu dostatek zálivky a pravidelnou vláhu. Jaké praktiky vám pomohou ušetřit vodu?

 

1.    Sbírejte vodu ve sprše. Než se začnete sprchovat, připravte si nádobu nebo kýblík. Každé sprše trvá nějaký čas, než se dostane na vámi požadovanou teplotu. Nenechejte tuto vodu jen tak odejít, naopak ji využijte efektivně a zachyťte ji do předem připravené nádoby. Poté tento kýblík využijte k zalévání vaší zahrady.

2.    Vložte si do dřezu misku z vodou a budete se divit! Často kohoutek teče jen tak, když potřebujeme něco opláchnout a většinou proteče mnohem více vody, než je ve skutečnosti potřeba. Ovšem zde si dejte pozor na špínu a mastnostu, která by mohla uniknout z nádobí, ta by na vaší zahradě mohla nadělat více škody než užitku. Proto tento krok praktikujte pouze v případě, kdy víte, že žádná mastnosta ani špína do nádoby neunikne. Vodu v misce pak můžete použití na zalití vašich rostlin na parapetu nebo kuchyňských bylinek.

3.    Na zahradě použijte kapkovou závlahu. Je mnohem šetrnější k životnímu prostředí než například postřikovače nebo rozprašovače a pro většinu rostlin také mnohem výhodnější. Při zalévání použijete výrazně méně vody a zároveň ji díky postupnému kapání dodáte do kořenového systému mnohem efektivněji.

4.    Udržujte váš trávník pomocí šedé vody. Jak jsme již zmiňovali výše, každý správný zahradník touží po krásném zeleném trávníku. Ani toho se nemusíte v rámci šetrnosti vzdávat. Pouze vodu z vodovodu vyměňte za šedou vodu získanou ze sprchy, pračky nebo dalších zdrojů. Zelený trávník není pouze vizuální potěšení, ale take ideální místo na hraní pro vaše děti a letní opalovačky. Není nad to si lehnout do krásného, svěžího, zeleného trávníku. Navíc váš trávník je velkou součástí vaší zahrady a i z tohoto důvodu ho chcete mít pěkný a opečovávaný.

5.    Sbírejte dešťovou vodu a využijte ji i jinde, než jen na zahradě. Přiveďte si ji přímo k vám domů a využijte ji například k praní.

6.    Na vaši zeleninovou zahradu použijte dešťovou vodu. Cokoliv budete sklízet a následně konzumovat by mělo být zaléváno dešťovou vodou, nikolv šedou vodou. Šedou vodu si nechejte na zalévání okrasných keřů, nebo stromů.

7.    K praní prádla používejte ekologický a šetrnější prací prosředek.Tím zajistíte, že šedá voda z vaší domácnosti nijak nepoškodí vaše rostliny.

 

To by bylo pro dnešní článek jen několik základních tipů, díky kterým můžete ušetřit stovky litrů vody. Přitom stačí jenom zařadit do vaší každodenní rutiny drobné, šetrnější a promyšlenější kroky, které vám pomůžou efektivněji hospodařit s vodou, která je pro nás lidi stále cennější. Je na čase si ji začít mnohem více vážit a nakládat s ní opravdu uvědomněle. Díky těmto drobným krokům nejen získáte recyklovanou vodu na zalévání vaší zahrady, ale také podpoříte šetrnější chování vůči planetě Zemi a zajistíte lepší místo pro život budoucím generacím.

 

 

From our offer

KVĚTINOVÝ KOŠ KARMELITA

KVĚTINOVÝ KOŠ KARMELITA

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ PINK

KVĚTINOVÝ KOŠ PINK

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA
Not for sale

KVĚTINOVÝ KOŠ FIALOVÝ + MERCI 250g a LÁHEV SEKTU Bohemia Rose 0,75l

KVĚTINOVÝ KOŠ FIALOVÝ + MERCI 250g a LÁHEV SEKTU Bohemia Rose 0,75l
Not for sale

KVĚTINOVÝ KOŠ CAMILA

KVĚTINOVÝ KOŠ CAMILA

KVĚTINOVÝ KOŠ BEATA

KVĚTINOVÝ KOŠ BEATA

KVĚTINOVÝ KOŠ LORI

KVĚTINOVÝ KOŠ LORI

KVĚTINOVÝ KOŠ VIVI

KVĚTINOVÝ KOŠ VIVI

KVĚTINOVÝ KOŠ GUDI

KVĚTINOVÝ KOŠ GUDI

KVĚTINOVÝ KOŠ LARY

KVĚTINOVÝ KOŠ LARY

KVĚTINOVÝ KOŠ AFNE

KVĚTINOVÝ KOŠ AFNE

KVĚTINOVÝ KOŠ DANDY

KVĚTINOVÝ KOŠ DANDY

KVĚTINOVÝ KOŠ FANNY

KVĚTINOVÝ KOŠ FANNY

KVĚTINOVÝ KOŠ Z FRÉZIÍ A EUSTOMY

KVĚTINOVÝ KOŠ Z FRÉZIÍ A EUSTOMY

KASABLANKA

KASABLANKA

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT