We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Praktické tipy jak se zbavit vlnatek

Bojujeme proti vlnatkám

Všimli jste si na vašich pokojových rostlinách bílých, bavlněných flíčků, které se postupně dostaly na celou vaši rostlinu? S největší pravděpodobností se na vaší pokojovce uhnízdily vlnatky. V dnešním článku si řekneme, jak se nadobro zbavit nechtěných návštěvníků, které nejen že ničí vzhled vaší rostliny, ale také jim škodí. Pojďte společně s námi odhalit, jak se těchto nechtěných broučků zbavit.

 

Kdo jsou to vlnatky?

Vlnatky jsou drobní, bílí, masití škůdci, které poznáte velmi jednoduše hned na první pohled. Jejich rychlý pohyb na rostlině zanechává bílý povlak, který se dokáže velmi rychle rozšířit na celou rostlinu. Vlnatky se nejčastěji usazují ve skupinách na spodní straně listů, ale také u samotných kořenů. Vlnatky se živí listy a někdy i kořeny rostlin a mohou mít doslova fatální důsledky pro vaše rostliny. Listy, na kterých se vlnatky vyskytnou, mohou během chvilky začít nekontrolovatelně žloutnout nebo hnědnout a následně začít vadnout. Pokud nezakročíte proti vlnatkách včas, vaše rostlina může dokonce velmi rychle uhynout.

 

Nejčastěji se vyskytují na ovocných stromech, ale také na pokojových rostlinách jako jsou fíkusy, draceny, kaktusy, palmy nebo orchideje.

 

Odhalit vlnatky může být někdy skutečně obtížné. Jsou velmi drobné a často si je můžete splést s obyčejným prachem nebo jinými nečistotami. Jakmile se ale začnou množit nebo snášet vajíčka, začnete si všímat látky, která až nápadně připomíná bavlnu a často se tvoří ve shlucích. Nejčastěji na místech, kde se listy protínají se stonkem. Právě v tento moment většina lidí odhalí tyto drobné škůdce a začne si všímat celkového zamoření. Hned jakmile si všimnete prvního náznaku vlnatky, přesuňte napadenou rostlinu do izolace od vašich ostatních květin, které by potenciálně mohla nakazit.

 

Jak se zbavit vlnatek?

Proces, jak se zaručeně zbavit  červů má dva hlavní kroky. Prvním z nich je fyzické odstranění brouků a jejich vajíček. Další krok můžete zvážit, představíme vám hned dva. První možností je použití obyčejného mýdla, kdežto druhou možností je použití izopropylalkoholu. Oba způsoby jsou osvědčené a s jejich pomocí dosáhnete stejného výsledku. Před samotným použití obou směsí je ale vždy dobré vyzkoušet, co to konkrétně s vaší květinou udělá. Jedná se o odzkoušené kroky, nicméně každá květina reaguje odlišně, proto je vhodné je zkusit nejprve na menší ploše a pozorovat, co se bude následujících 24 až 48 hodin s rostlinou dít. Pokud zaznamenáte jakékoliv poškození rostliny, raději se dané směsi vyhněte.

 

Mýdlová metoda

Mýdlovou směs do rozprašovače vytvoříte spojením jedné lžičky tekutého kastilského mýdla, které vmícháte do čtvrt litru obyčejné vody. Tuto jednoduchou směs dobře protřepte, aby se co nejlépe promíchala. Poté směs nalijte do rozprašovače a nastříkejte na vatový tampon, kterým jemně otřete oblasti zamořené vlnatkami. Mimo vatové tamponky můžete použít také tyčinky do uší, díky kterým se dostanete i do záhybů rostlin a do dalších hůře dostupných míst. Snažte se postupovat ovšem opravdu precizně abyste odstranili všechny vlnatky i jejich náznaky. Zkontrolujte také spodní stranu listů, v případě potřeby použijte i baterku. Jakmile máte pocit, že jste skutečně odstranili všechny vlnatky, namočte poslední vatový tampon do vody a všechna místa přejeďte ještě jednou, abyste odstranili případné zbytky mýdla.

 

Metoda izopropylalkoholu

Metoda je velmi podobná mýdlové, s rozdílem že izopropylalkohol nemusíte míchat s vodou, stačí ho přímo nanést na tampon a přetřít s ním listy a stonky, na kterých se vlnatka vyskytuje. Pomocí tamponu odstraňte nejen brouky, ale také jejich vajíčka.

 

Sledujte vaše rostliny

Jakmile aplikujete všechny potřebné kroky pro zničení nechtěných vlnatek, je nutné mít vaše květiny ještě nějaký čas na pozoru. Během několika následujících týdnů pak raději vaše rostliny sledujte a kontrolujte, zda se vlnatky nevrátily. Pravděpodobně se ještě nějaké na vaší rostlině objeví, proto neváhejte ani minutu a ihned je zlikvidujte! Jakmile si ale budete jistí, že se žádná vlnatka už na listech ani kolem kořenů vaší rostliny nevyskytuje, můžete napadenou rostlinu vrátit zpět, na své místo za zbytkem rostlin.

 

Doufáme, že vám náš dnešní průvodce, jak se zbavit nechtěných návštěvníků jménem vlnatky pomohl a vaše rostliny budou od této doby zdravé a bez jakýchkoliv nechtěných škůdců. Protože jedině tak budou vaše rostliny krásné a šťastné. Není nutné při každém zalévání rostliny důkladně kontrolovat, avšak jednou za čas nahlédnout i pod listy rozhodně není na škodu a kolikrát vám tato krátká kontrola může dokonce zachránit celou rostlinu, a to se rozhodně vyplatí!

 

From our offer

BARBA SET + TATIANA 172g

BARBA SET + TATIANA 172g
NEW

JARNÍ SET 11

JARNÍ SET 11

GUDI SET 3

GUDI SET 3

SET GUDI 4

SET GUDI 4

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT