We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Povánoční péče o pokojové rostliny

Jakou péči dát rostinám po vánocích

 

Také vám někdo z rodiny nebo blízký přítel daroval během svátků krásnou rostlinu...  ale co teď? Udržet tyto rostliny šťastné a zdravé během svátečního období je poměrně snadné, ale zajistit, aby vydržely i do nového roku a dokonce znovu vykvetly, je už trochu oříšek. Ale nebojte, není se čeho bát, stačí dát vašim rostlinám trochu péče a půjde to skoro samo!

 

Fólie

Ať už se jedná o vánoční hvězdu, norfolskou borovici nebo cyklámen, mnoho svátečních rostlin se prodává se sváteční fólií, které zakrývají jejich květináče. Během celé prázdninové sezóny může vánoční hvězda ve fólii zůstat, jen nezapomeňte rostlinu z obalu vyjmout, zalít a nechat dostatečně okapat předtím, než fóliový obal vyměníte. Pokud ovšem plánujete mít vánoční hvězdu nebo jakoukoliv jinou rostli delší dobu, než pouze během svátků bude nutné fólii odstranit a přesadit ji do květináče nebo jiné nádoby s drenážními otvory. Navíc květina ve fólii působí neútulně, proto bychom vždy doporučili fólii sundat hned na svátky.

 

Světlo

Většina svátečních rostlin dává přednost jasnému nepřímému světlu a nejlépe se jim bude dařit na okně orientovaném na sever. Pokud máte k dispozici pouze okno orientované na východ, západ nebo jih a světlo je víc ostré, než je ve skutečnosti nutné, stačí rostlinu umístit trochu dál od okna, nebo použít závěsy rozptylující světlo. 

 

Zalévání

Listy pokojových jehličnanů, jako je cypřišek citronový nebo malé jalovce a smrky v květináčích, se mohou zdát křehké a suché. To bude ale ideální indikátor pro vás, že rostlina potřebuje vodu a dodatečnou vlhkost.

Vánočním hvězdám, vánočním kaktusům a norfolské borovici vyhovuje spíše sušší prostředí, zatímco bramboříkům, cypřišům citronový a antůriím bude potřeba dát raději více vody.

U orchidejí je to trochu složitější. Vyvarujte se přemokření, protože neustálá vlhkost způsobuje hnilobu kořenů. Orchideje zalévejte, jakmile začne vrchní část půdy vysychat. Například zeschlé listy jsou dobrým znamením, že orchidej mezi zaléváním příliš vysychá. Pokud jde o cibuloviny, jako jsou bramboříky, amarylky a papírovníky, tyto rostliny zalévejte vždy zespodu a horní část cibule udržujte suchou.

 

Vlhkost

Rostliny, které se obvykle dávají jako dárky v chladných měsících, je také nutné chránit. Před čím? Nejčastějším problémem může být právě vlhkost, kdy horký a suchý vzduch z kamen a radiátorů může rychle snižovat vlhkost v místnosti. Chcete-li zvýšit vlhkost, můžete rostliny seskupit nebo je můžete postavit na podnos s mokrými oblázky. Voda z oblázků se bude přirozeně odpařovat, což vám přirozeně vytváří vlhčí prostředí. Jednou z vánočních rostlin, která vyžaduje velmi vysokou vlhkost, je mrazuvzdorná kapradina. Právě pro tuto kapadinu bude prostředí vytvořené pomocí oblázků ideální. Nebo ještě lépe, ji zasaďte do terária, aby si udržela dostatečnou vlhkost, i když je v místnosti sucho. 

 

Řez

Aby vaše sváteční rostlina vypadala upraveně, můžete odtrhnout již odkvetlé květy, stáhnout nebo odstřihnout zažloutlé nebo poškozené listy a zastřihnout všechny hnědé špičky. Rostlinám, jako jsou pokojové lilie a bramboříky, otrhávejte odkvetlé květy přímo z jejich základny. Prořezávání borovice norfolské je o něco přísnější. Ořez této rostliny zahrnuje odstranění všech odumřelých nebo odumírajících větví, obvykle na spodní straně. Nikdy nezastřihávejte hlavní vzpřímenou větev, protože odstraněním středové větve se zničí pyramidální tvar.

 

Přesazování

Mnohé z těchto rostlin budou v původním květináči spokojené i po delší dobu, než pouze během vánočních svátků. Vánoční kaktus má dokonce radši, když jsou jeho kořeny mírně stísněné a kořeny svázané na menší ploše. Když však přijde čas na přesazování svátečních rostlin, nezapomeňte použít standardní, dobře propustnou směs do nádoby s drenážními otvory. Orchideje vyžadují směs na kůru specifickou pro orchideje.

 

Hnojivo

Tyto rostliny nebudou v zimních měsících potřebovat žádný druh hnojiva. S pravidelným přihnojováním můžete začít někdy na jaře, jakmile se prodlouží délka dne. Stačí běžné hnojivo pro pokojové rostliny v doporučené dávce.

 

Věříme, že pokud váš cíl, je udržet si původně sváteční květiny i během následujícího roku, doufáme že některé z našich tipů vám pomůžou v tomto procesu. Jedná se poměrně o jednoduché a základní kroky, proto ať už jste květinový začátečník nebo zkušený profík v pokojovkách, naše tipy jsou vhodné pro kohokoliv. Držíme vám palce, aby vám sváteční květiny dělaly radost i během následujících měsíců.

 

From our offer

KVĚTINOVÝ KOŠ KARMELITA

KVĚTINOVÝ KOŠ KARMELITA

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ PINK

KVĚTINOVÝ KOŠ PINK

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA
Not for sale

KVĚTINOVÝ KOŠ FIALOVÝ + MERCI 250g a LÁHEV SEKTU Bohemia Rose 0,75l

KVĚTINOVÝ KOŠ FIALOVÝ + MERCI 250g a LÁHEV SEKTU Bohemia Rose 0,75l
Not for sale

KVĚTINOVÝ KOŠ CAMILA

KVĚTINOVÝ KOŠ CAMILA

KVĚTINOVÝ KOŠ BEATA

KVĚTINOVÝ KOŠ BEATA

KVĚTINOVÝ KOŠ LORI

KVĚTINOVÝ KOŠ LORI

KVĚTINOVÝ KOŠ VIVI

KVĚTINOVÝ KOŠ VIVI

KVĚTINOVÝ KOŠ GUDI

KVĚTINOVÝ KOŠ GUDI

KVĚTINOVÝ KOŠ LARY

KVĚTINOVÝ KOŠ LARY

KVĚTINOVÝ KOŠ AFNE

KVĚTINOVÝ KOŠ AFNE

KVĚTINOVÝ KOŠ DANDY

KVĚTINOVÝ KOŠ DANDY

KVĚTINOVÝ KOŠ FANNY

KVĚTINOVÝ KOŠ FANNY

KVĚTINOVÝ KOŠ Z FRÉZIÍ A EUSTOMY

KVĚTINOVÝ KOŠ Z FRÉZIÍ A EUSTOMY

KASABLANKA

KASABLANKA

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT