We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Magická symbolika spojená s bonsajemi

Význam a symbolika bonsají

Bonsaje jsou silně spojené s Japonskem, věděli jste ale, že umění pěstování miniaturních stromů ve skutečnosti pochází ze starověké Číny? Už v roce 700 př.n.l. Číňané používali speciální techniky pro pěstování zakrslých květin a stromů v květináčích nebo jiných nádobách. Tato technika se stala známou jako „pun-sai“ (nebo „penzai“) a původně ji pěstovala pouze elita ve společnosti. Až v období Kamakura byly do Japonska přivlečeny miniaturní rostoucí stromy právě uvnitř květináče. V dnešní době bonsaje už dávno nejsou otázkou pouze Japonska a Číny, naopak se jejich obliba rozšířila do celého světa a my si jejich krásu můžeme užívat téměř všude po světě. Milovníci bonsají se o ně starají doslova jako o umělecká díla.

 

Jaký je celkový význam pojmu bonsai?

Bonsai je japonské slovo, které doslova znamená „strom v květináči“. Termín však původně pochází z čínského slova „pun-sai“ nebo „penjing“. Kdy v čínštině „pero“ znamená hrnec a slovo „jing“ znamená krajina, doslova krajina v hrnci, kterou bonsai při troše představivosti skutečně je. Bonsaje jsou tedy původně skutečně zamýšleny k prezentaci přírody zasazené do dekorativních nádob.

 

Co symbolizuje strom bonsaje?

V době, kdy byly bonsaje poprvé představeny v Číně, tedy před více než 1300 lety, byly považovány za symbol elity společnosti, který si jen tak někdo nemohl dovolit. V dnešní době však už tento symbol nenese tak přísnou váhu a bonsaje si může užívat skutečně každý. Převážně ale v závislosti na kultuře nebo víře člověka jsou bonsaje považovány za symbol harmonie, rovnováhy, trpělivosti a štěstí. Mnoho lidí používá bonsaj jako živou ozdobu pro jejich interiérový design, zatímco jiní, například zenoví buddhisté věří, že bonsaj je jedním z předmětů pro meditaci a rozjímání.

 

Historie bonsají v Japonsku

Za vlády dynastie Hang se čínští mniši stěhovali do Japonska a dalších částí Asie, při svých cestách s sebou tak brali penzai. Poté se už konkrétně v Japonsku japonští zen-budhističtí mniši naučili novým technikám pěstování a péče o miniaturní stromy, které se později staly známými právě pod názvem bonsaje. Japonci tak vyvinuli vlastní metody pro výsadbu zakrslých stromů, což vedlo k odlišným stylům pěstování ve srovnání s původním čínským penzaiem. Japonské bonsaje obvykle dosahovaly výšky 30 až 60 centimetrů a vyžadovaly dlouholetou odbornou péči. Větve, kmeny a samotné kořeny získaly svůj jedinečný zakroucený vzhled tím, že během růstu bonsaje používaly bambus a dráty, aby bonsaje držely požadovaný tvar. Aby pěstitelé dosáhli požadovaného tvaru museli často naroubovat nové větve na stávající. Některé druhy dokonce produkovaly ovoce, jiným pouze rostly listy a květy. Už ve 14. století byly bonsaje považovány za umělecká díla, díky čemuž se velmi brzy dostaly z klášterů až do královských domovů a stejně jako v Číně se staly symbolem elity, luxusu a jejich pěstování bylo velmi ceněno.

 

Na počátku 16. století se japonské bonsaje opět vyvinuli. Zruční pěstitelé začali používat speciální prořezávací techniky k ostranění zbytečných částí rostlin. Díky ještě většímu zjednodušení techniky dostaly bonsaje tak minimalistký vzhled, který dokonale odráží japonskou filozofii a víru. Během 12. až 16. století byly bonsaje dostupné lidem ze všech sociálních vrstev. Vysoká poptávka znamenala jediné, stale více lidí se začalo zajímat o bonsaje, jejich šlechtění a pěstování. Následně byly bonsaje samozřejmostí téměř v jakémkoliv japonském domě.

 

Historie bonsají v Číně

Prvotní zmínky a objevy patří skutečně Číně, kde jako první čínští průzkumníci nalezli miniaturní stromy, které rostli vysoko v horách. Klima v horách bylo však příliš drsné, což dalo za vznik právě těmto zvláštním sukovitým trpasličím stromům. Ve snaze obnovit přírodní stromy, které byly nalezeny v horách, postupně Číňané vyvinuli techniky prořezávání a vázání, které dodaly rostlinám zkroucené tvary a stárnoucí vzhled. Někteří historici se dokonce domnívají, že Taoisté tvarovali kmeny bonsají tak, aby přípomínaly zvířata, která jsou úzce spjatá s čínskou kulturou. Mezi které patří například draci, hadi a další. Jiní naopak věří, že zajímavé tvary bonsají mají symbolizovat známé pozice jógy, která se praktikuje u meditace.

Umění bonsají tedy doslova sahá do dávné historie Číny a Japonska, díky které si odnáší také bohatou historii a symboliku. Prvky jednoduchosti, harmonie a rovnováhy se tak odrážejí v různých aspektech japonského života a japonské kultury. Každý umělecký prvek rostliny do toho nejmenšího detailu je záměrně a velmi promyšleně naplánován, aby vytvořil jedinečný příběh rostliny a zároveň mu propůjčil dokonalou estetiku, hlubší význam a symboliku. My vám odhalíme symboliku některých nejznámějších druhů bonsají, které se staly oblíbenými po celém světě.

 

Azalka bonsaj

Tato bonsaj je obzvláště oblíbeným symbolem ženskosti. Její zářivé květy představují dokonalou ženskou krásu, zranitelnost a jemnost. Oblaka tvořená z jasně růžových, bílých nebo červených květů, které navíc kvetou v plné velikosti vypadají jako miniaturní kvetoucí stromy. Stává se tedy, že se bonsaje pěstují ze stejných semen jako jejich konvenční protějšky. Dokonce jsou i geneticky stejné, jen u bonsají dojde ke zkrácení, aby zůstaly miniaturní. Bonsaj azalka symbolizuje hojnost, vášeň, bohatství a lásku. Tato bonsaj je vhodná pro vámi milovanou ženu, ke které vaše srdce vzhlíží.

 

Fíkus bonsaj

Fíkus bonsaj je označován jako veselý strom, jelikož se věří, že dokáže spravit náladu i těm nejzarputilejším lidem kolem vás. Proto, pokud do vaší kanceláře potřebujete pořádného budiče nálady, fíkus bude rozhodně vhodnou volbou. Tento druh bonsaje symbolizuje jednotu, nové začátky, hojnost, jednoduchost a harmonii přírody. Věří se, že pokud máte doma bonsaj fíkus, panuje u vás uvolněná atmosféra plná porozumění a pohody. Není se čemu divit, že právě fíkus patří mezi jednu z nejoblíbenějších pokojových bosají, jelikož je prosnulý pro svou nízkou údržbu. Díky snadné péči se tak stává ideální volbou pro bonsajové začátečníky!

 

Jade bonsaj

Podle tradičního učení feng shui Jade bonsaj produkuje pozitivní vibrace a přitahuje do vašeho okolí štěstí, peníze a prosperitu. To je jeden z hlavních důvodů, proč je běžně označován jako strom štastných peněz nebo také jako strom přátelství. Zářivě zelené listy symbolizují pozitivní energii, růst, obnovu a opravdové přátelství. Bonsaj Jade se běžně daruje jako business rostlina, která má přinést každému klientovi, zaměstnanci nebo kolegovi spoustu štěstí a peněz v práci. Pokud navíc bonsaj postavíte v blízkosti vchodu, pokladny nebo směrem na jihovýchod, věří se, že si přinesete spoustu štěstí do vašeho podnikání. Tak co, pořídíte si Jade bonsaj na váš pracovní stůl? Dalším velkým benefitem této rostliny je také její jednoduchá údržba, proto je stejně jako bonsaj fíkus vhodná pro začátečníky. Vyžaduje minimální péči a zalévání. Pokud tedy s bonsajemi teprve začínáte, možná právě tento druh je dobrým startovním polem.

 

Čínský jalovec bonsaj

Jalovec patří mezi dlouhověký, jehličnatý evergreen, který je symbolem ochrany a údajně dokáže zahnat i zlé duchy. Pokud tedy máte pocit, že vaše obydlí a domov sužuje negativní energie, která potřebuje vyčistit, bonsaj čínského jalovce bude ideální volbou. Tento druh dokonce produkuje drobné šišky, které se podobají bobulím a používají se tak při léčebných rituálech. Čínský jalovec je symbolem síly, která vám pomůže překonat nevyzpytatelné výzvy, které život přináší.

 

Bonsaj třešňový květ

Třešňový květ je národní květinou Japonska, proto se není čemu divit, že právě bonsaj třešňového květu bude mít hluboký kulturní význam. Tento druh se pyšní nádhernými, jemně růžovými květy, které mají extrémně krátkou dobu květu s čímž je spojena i symbolika tohoto květu. Hlavním symbolem je smrtelnost a život v přítomném okamžiku. Tyto nádherné, ale velmi pomíjivé květiny jsou připomínkou toho, že život se má užívat v přítomném okamžiku, protože dokáže být skutečně nevyzpytatelným. Kvetoucí bonsaje tradičně představují ženskost, sílu a krásu.

 

Bonsaj čínský jilm

Čínský jilm je často označován jako strom harmnie, protože symbolizuje vnitřní sílu, intuici, moudrost a lásku. Jilm samotý je považován za kouzelný strom, který nabízí ochranu. Právě díky této vlastnosti se velmi často vysazuje před domy a kostely, protože s sebou nese dobré znamení.

 

Bosaj japonský javor

Japonský javor je zdobený krásnými jasně červenými, žlutými nebo oranžovými listy, které vás budou těšit každý podzim. Javorové stromy, jejich měnící se barva, padající listy a kouzlo se často vyskytují v japonském umění a literatuře. Javorové bonsaje jsou symbolem míru, vyrovnanosti, rovnováhy a praktičnosti. Samotný japonský překlad pro tento strom znamená mír a klid.

 

Cedr bonsaj

Díky své konvenční velikosti, tvaru a dlouhověkosti jsou cedrové stromy symbolem nesmrtelnosti síly a ochrany. Cedr je obřadní rostlina, která se tradičně používá jako kadidlo a je spojena s modlitbou a léčbou. Kůra a listy cedrového stromu se používají po dlouhá století jako lék.

 

Dubová bosaj

Silné kmeny a dlouhý život ve spojení s mocnými bohy dělají z dubových bonsají symbol síly, dlouhověkosti a zralosti. Ostatně dub je vhodným stromem pro bonsaje, díky jejich tvrdým kmenům, stárnoucí kůře a schopnosti snášet opakované prořezávání. Dlouhověkost je považována za úschovnu znalostí a duchovní moudrosti a je symbolem věrnosti a věčného života.

 

Zajímavá fakta o bonsajích

·         I přes svůj drobný vzrůst jsou bonsaje doslova uměleckými díly, které vyžadují pečlivost, znalost, odhodlání a upřímnou lásku. Některé druhy jsou velmi snadné na péči, jiné si vyžadují opravdu speciální zacházení.

·         Nejmenší zaznamenaná bonsaj se vám vleze do dlaně! Ultra malé bonsaje jasně ukazují extrémy, kterých můžete pěstováním bonsají dosáhnou. Samozřejmě toto umění si vyžaduje už určité znalosti a techniky. Nejmenší aktuální bonsají je bonsaj Acer omiji a stále čeká na zápis do Guinnessovi knihy rekordů.

·         Mezi nejznámější bonsajová díla patří bonsaj, inspirována Pánem prstenů.

·         Bonsaj se podívala dokonce i do stratosféry! Padesátiledá bílá borovice byla připevněna k balónu s héliem a cestovala 19 kilometrovou cestu do stratosféry, která byla pečlivě zdokumentována.

·         Největší vystavenou sbírku bonsají tvoří 2649 miniaturních stromů. Výstava se pořádala v Indii a byla součástí mezinárodní úmluvy o bonsajích.

·         Nejdražší bonsaj se prodala za 1,3 milionu amerických dolarů. Obchod o nejdražší bonsaj v rámci Japonska proběhl v Takamatsu a jednalo se o stoletou bílou borovici.

·         Skutečnou hodnotu bonsajových mistrovských děl, které se často předávají z generace na generaci nikdy nebude možné vyměřit peněžně. Z tohoto důvodu tento typ bonsají nikdy nebude součástí komerčního bonsajového trhu.

·         Bonsaje se začaly pěstovat už před více než 2000 lety! Nejstarší ilustrace spojené s pěstováním bonsají byly objeveny na hrobce čínského prince Zhanghuai. Písemné zmínky o bonsajích byly nalezeny v záznamech starověkých čínských dynastií.

 

U bonsají se věří, že jsou nejen producentem pozitivní energie, ale také jsou považovány za prostředek který přirozeně pomáhá zmírňovat úzkosti a dosáhnout vnitřní vyrovnanosti a klidu v duši. Při výběru bonsaje se zkuste zaměřit nejen na vzhled, ale také na jejich symboliku a vlastnosti, které jak můžete vidět, jsou skutečně bohaté a mají co nabídnout. Bonsaj je také skvělým dárkem! Pokud chcete bonsaj někomu věnovat, věří se, že se její pozitivní energie zdvojnásobí a příjemce z ní bude moct čerpat ještě mnohem více pozitivní energie. Bonsaje jsou zkrátka plné symboliky a magie, proto byste jim rozhodně měli dát šanci a jednu nebo dvě si pro začátek pořídit. Věřte, že si je rozhodně zamilujete!

 

 

 

From our offer

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ YELLOW

KVĚTINOVÝ KOŠ YELLOW

KVĚTINOVÝ KOŠ PENELOPE

KVĚTINOVÝ KOŠ PENELOPE

KVĚTINOVÝ KOŠ GUDI

KVĚTINOVÝ KOŠ GUDI

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT