We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Které bylinky pěstovat i jako dekorace?

Bylinky jako dekorace

Čerstvé bylinky ze zahrady mohou při vaření a pečení vyzvednout obyčejné jídlo doslova do nebes! Ve formě dochucovadel je proto známe běžně. Ovšem u samotného dochucování jejich benefity nekončí, naopak pouze začínají! Bylinky jsou totiž skvělým prvkem do květinových aranžmá a dokážou každé kytici dodat decentní přirozený prvek, úžasnou vůni a zajímavou texturu. Bylinky se dříve poměrně tradičně používaly v aranžování květin a například rozmarýn se zcela běžně používal ve svatebních věncích. Byl považován za symbol lásky a vzpomínek. Zkusme se proto i my vrátit trochu v čase a znovu více používat nádherné byliny, plné omamné vůně do kytic i v dnešní uspěchané době. V dnešním článku vám představíme hned několik bylin, které si navíc můžete velmi snadno vypěstovat i na vaší zahradě a následně zahrnout do kytice, kterou pomocí bylinek vyšvihnete na zcela jinou úroveň!

 

Máta

Máta nejen dokonale provoní celou kytici, ale navíc ji poskytne zajímavou strukturu a je velmi snadná pro pěstování. Aby těch benefitů neměla přespříliš, je však hodně náchylná na vadnutí, tomu však můžete efektivně předcházet. Pokud chcete mátu využít do kytice, nebo ji mít například v kuchyni po ruce pro přípravu osvěžujících letních drinků, ideální doba kdy stonky máty řezat je pozdě večer, nebo naopak brzy ráno. Existuje navíc hned několik druhů máty, ze kterých si můžete vybírat. Každý z nás jistě zná tradiční mátu peprnou, existují druhy jako jablečná, čokoládová, pomerančová nebo citronová. Jedná se navíc o bylinu, která se dokáže poměrně rychle šířit po celé zahradě, proto je vhodnější ji pěstovat v květináči a regulovat tak její šíření. Citronová máta je doslova balzámem pro naše čichové buňky. Svou vůni neztrácí po celou vegetační dobu. Stonky máty jsou ale poměrně křehké, proto vyžadují jemné zacházení.

 

Rozmarýn

Rozmarýn je ideální bylinkou do drobných květinových aranžmá. Vhodný je také na dekorativní svatební prvky, jako jsou voničky nebo zdobení svatebních kapsiček u ženicha. Rozmarýn poskytuje každému aranžmá výraznou silnou vůni, texturu a silnější pozadí pro jemné květy. Rozmarýn patří taktéž mezi nenáročné bylinky pro pěstování, stačí mu zřídit pouze bezvětří a bude se mu dařit téměř kdekoliv.

 

Majoránka zahradní

Bylinka, kterou známe spíše z pečených brambor nebo masa, je naopak ideálním doplňkem do vázaných kytic. Její silná a aromatická vůně je příbuzná oreganu. Můžeme ji stejně jako rozmarýn pěstovat na záhoně, nebo v truhlíku za oknem. Bylinky mají obrovskou výhodu v pěstování, jelikož si mohou dovolit pěstovat i ti, kteří nedisponují zahradou, balkonem nebo terasou, ale doslova si vystačíte s parapetem!

 

Levandule

Levandule je výjimkou a spíše než v jídle, na ni narazíte v kosmetických přípravcích jako jsou například mýdla, éterické oleje, krémy nebo svíčky. Stejně jako ostatní bylinky, i levandule dodá každé kytici nádhernou vůní a zajímavou texturu, navíc i jemnou fialkovou barvu, která dokáže zjemnit každé květinové aranžmá. Levanduli můžete navíc také usušit a použít ji jako přírodní osvěžovač vzduchu! Co se týče pěstování levandule, tato bylinka je poměrně náročná na typ půdy. Rozhodně jí nevyhovovuje těžká, vlhká, jílovitá půda, naopak vyhledává sušší a propustnější půdu. 

 

Kopr

Kopr byste možná v kytici nečekali v kytici, ale spíše v milované a zároveň nenáviděné koprové omáčce. Nicméně i ten dokáže dodat každému květinovému aranžmá lehkost a může tak dokonale zastoupit vyplňové květy později v sezón. Skvěle vypadá například v kombinaci s jiřinami a třapatkami.

 

Fenykl

Bronzový efekt fenyklu dokáže rozzářit každou kytici! Fenykl však potřebuje neustále přístup k vodě, aby vám nezačal uvadat ještě dříve, než začne dělat radost. Proto je důležité ihned po uříznutí vložit stonky fenyklu do vody. Výrazná žlutá barva fenyklu vypadá skvěle v kombinaci s tmavě růžovou nebo fialovou barvou.

 

Myrta

Myrta je voňavý, vždyzelený keř, který vám může do kytice spolu se zelení přinést také trochu aromatické vůně. Pokud ovšem plánujete myrtu vysadit u vás na zahradě, je dobré vzít v úvahu, že neholduje chladnému počasí a není mrazuvzdorná, což může být občas nevyzpytatelné v naší zeměpisné šířce.

 

Brutnák lékařský

Možná trochu neznámý v porovnání s ostatními bylinkami, avšak zajímavá rostlina, která díky svým jasně modrým květům na vysokých stoncích dobře funguje v kyticích. Brutáky mimo své výrazné květy mají také zajímavou chlupatou lodyhu, která dodává celkovému vzhledu rostliny magický nádech. Bruták je navíc všestrannou bylinou a má významné účinky na naše zdraví. Obsahuje důležité minerální látky, vitamíny a aminokyseliny.

 

Seznam bylin, které můžete použít při aranžování květin je tedy opravdu rozsáhlý a téměř každou sezónu narazíte na některou, kterou jste do té doby neznali. A přesně v tomhle směru jsou květiny nádherné. Neustále objevovat nové druhy, zkoušet nové květinové variace, hrát si s barvami, strukturou a finálním provedení je něco, co se květinám nedá upřít. Proto v letošní bylinkové sezóně zkuste k tradiční bazalce, pažitce a petřelce přihodit i druhy bylinek, které využijete i jinak, než jenom v kuchyni. Samozřejmě jejich primární využití se nijak nevylučuje, zkuste ovšem bazalku využít jinde než pouze na salát caprese a mátu zakomponovat do kytice místo čaje, uvidíte že finální výsledek bude rozhodně stát za to! Nejen že si vytvoříte netradiční kytici s nádechem opravdové přírody, navíc díky vůni bylinek budete mít na stole parfém, který doslova provoní celý váš byt!

 

 

From our offer

KVĚTINOVÝ KOŠ KARMELITA

KVĚTINOVÝ KOŠ KARMELITA

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ PINK

KVĚTINOVÝ KOŠ PINK

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA
Not for sale

KVĚTINOVÝ KOŠ FIALOVÝ + MERCI 250g a LÁHEV SEKTU Bohemia Rose 0,75l

KVĚTINOVÝ KOŠ FIALOVÝ + MERCI 250g a LÁHEV SEKTU Bohemia Rose 0,75l
Not for sale

KVĚTINOVÝ KOŠ CAMILA

KVĚTINOVÝ KOŠ CAMILA

KVĚTINOVÝ KOŠ BEATA

KVĚTINOVÝ KOŠ BEATA

KVĚTINOVÝ KOŠ LORI

KVĚTINOVÝ KOŠ LORI

KVĚTINOVÝ KOŠ VIVI

KVĚTINOVÝ KOŠ VIVI

KVĚTINOVÝ KOŠ GUDI

KVĚTINOVÝ KOŠ GUDI

KVĚTINOVÝ KOŠ LARY

KVĚTINOVÝ KOŠ LARY

KVĚTINOVÝ KOŠ AFNE

KVĚTINOVÝ KOŠ AFNE

KVĚTINOVÝ KOŠ DANDY

KVĚTINOVÝ KOŠ DANDY

KVĚTINOVÝ KOŠ FANNY

KVĚTINOVÝ KOŠ FANNY

KVĚTINOVÝ KOŠ Z FRÉZIÍ A EUSTOMY

KVĚTINOVÝ KOŠ Z FRÉZIÍ A EUSTOMY

KASABLANKA

KASABLANKA

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT