We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Jarní zahradní seznam činností

Seznam činností na jaro

Teploty se pomalu začínají šplhat k 15 až 20 stupňům a to pro milovníky zahradničení znamená jediné! Je na čase se pustit do obnovy vaší zahrady po dlouhé zimě! Práce na zahradě se v závislosti na různých lokalitách výrazně liší. Jakmile se ale půda alespoň trochu prohřeje, je čas začít s tradičním jarním kontrolním seznamem prací, který naštěstí díky krásnému jarnímu počasí tolik nebolí! Naopak spojení příjemné práce s nádherným počasím je ideální kombinací.

 

 

Jarní zahradní seznam

Sestavit si jarní kontrolní seznam pro vaši zahradu je ideálním začátkem pro každého zahradníka. Je pravda že se jednotlivé úkoly budou lišit v závislostech na různých územích a lokalitách, nicméně stále zde existuje řada úkolů, na které by neměl zapomínat nikdo z nás. Práce na jarní zahradě zahrnují obecnou údržbu zahrady, množení květin, hnojení, ale také odplevelení zahrady nebo odstranění škůdců, kteří jsou občasnými nečekanými návštěvníky zahrady. Jaro je zároveň také ideálním časem na výsadbu stromů a rostlin.

 

V závislosti na vaší oblasti může být půda na vaší zahradě po zimě mírně bažinatá. V takovém případě je vhodné se vyvarovat hromadění nečistot, protože hrozí riziko zhutnění. Je lepší si chvilku počkat na dobu, až je půda pouze vlhká. Pokud se ovšem nutně potřebujete pohybovat po vaší zahradě u přes podmáčenou půdu, použijte ploché kameny nebo prkna pro lepší a snadnější přechod. Zároveň vždy před položením záchytných bodů nezapomeňte vaši cestu pořádně uklidit.

 

Dalším bodem ve vašem jarním seznamu je rozhodně údržba a očista vašeho zahradního nářadí. Pokud jste tak neučinili na konci podzimní sezóny, nevyhnete se této důležité práci právě teď z jara. Vyčistěte, naostřete a vydezinfikujte jednotlivé nářadí, aby bylo připraveno v perfektním stavu na nadcházející zahradní sezónu. Nůžky a nožíky pořádně naostřete a poté lehce naolejujte, aby byly připraveny na jeden z prvních jarních úkolů na vaší zahradě, kterým je prořezávání.

 

Další položkou na vašem kontrolním seznamu je kontrola vody na zahradě. Zmapujte vaši zahradu, každý zdroj vody, který na ní máte, ale hlavně místa, kde je vysoká tendence vzniku stojaté vody, kterou určitě nechcete! To se týká například i květináčů naplněných vodou, ptačích budek a krmítek, které si také zaslouží vyčistit nebo starých rýn či koryt, ve kterých by se mohla držet voda. V zájmu sanitace také nezapomeňte zkontrolovat vaše zahradní cestičky, které bude vhodné případně znovu mulčovat. Díky mulčování tak získáte čistý chodník, abyste při každé cestě v nepříznivém počasí za sebou nenechávali nechtěné bahno. Zkontrolujte také svůj zavlažovací systém! Není potřeba pořídit nebo vyměnit nové konve nebo postřikovače? Těsní všechny vaše nástroje dobře? I takové drobnosti je nutné zkontrolovat, abyste u prvního poprašování nebyli zklamaní!

 

Jakmile se počasí umoudří a vy se rozhodnete jít ven, otázkou zůstává, do čeho se vrhnout jako první? Poté co jste již uklidili polámané větve, shrabali zpadané listí od podzimu, můžete začít připravovat stanoviště pro nové jarní cibulky. Připravte tak místa pro nové cibulky abyste jim pomohli rozbít svrchní povrch půdy a nemuseli se tím prodírat později. V tuto chvíli taktéž můžete vytrhat zbytky plevelu nebo nežádoucí zeleně, kolem raných samovolně kvetoucích rostlin.

Poté je načase využít vaše vyčištěné zahradnické nářadí! Určitě se vám během dlouhé zimy na stromech nebo keřích objevily nové drobné větvičky, které by vám však v blízké době mohly pěkně zavařit, proto je vhodné s nimi zatočit hned co je spatříte! Poté je vhodný čas zkontrolovat trvalky, ovšem buďte ale opatrní, mnoho z nich již bude v linii s novým růstem. Pak konečně nastává ten posvátný čas, na který se mnozí zahradníci těší ze všeho úplně nejvíc. A tím není nic jiného než výsadba nových cibulek a semínek. Jako první začněte s tradiční zeleninou jako je hrášek, ředkvičky, řepa, mrkev nebo třeba pórek. S těmito plodinami si můžete být jistí, že nešlápnete vedle a žádné nepříznivé počasí je nijak výrazně neohrozí.

 

Jakmile se začne stále více a více oteplovat nastává ideální čas pro další jarní květiny. Pořádně vyživte půdu kolem stromů, keřů a trvalek pomocí kompostu, nebo jiné organické hmoty bohaté na dusík. Kompost vám pomůže zpomalit růst plevelu a zároveň zadržet vodu při ústupu jarních sprch. Před začátkem nového růstu nezapomeňte také ořezat okrasné trávy do výšky kolem 20 až 30 cm. Zároveň pamatujte, že nejenom lidé milují jarní počasí, ale také škůdci, kteří navíc podporují růst plevelů. Proto se ujistěte, že jde důkladně odstranili veškerý plevel předtím než začnete vysazovat nové semena. Zbavte se na zahradě všech šneků a slimáků, nebo na tyto nevítané hosty nastražte návnadu.

From our offer

SCARLETT

SCARLETT
Not for sale

LEONTÝNA

LEONTÝNA
Not for sale

BELA

BELA
Not for sale

RIHANA

RIHANA
NEW
Not for sale

NARCISKY

NARCISKY
NEW
Not for sale

ZETA

ZETA
Not for sale

JARNÍ KYTICE

JARNÍ KYTICE
Not for sale

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT