We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Jak pečovat o vánoční rostliny

Péče o vánoční rostliny

 

Jedním z nejlepších způsobů, jak vytvořit slavnostní atmosféru u vás doma nebo v kanceláři, je vyzdobit si prostor vánočními rostlinami. Jakmile budete obklopeni dalšími vánočními dekoracemi, blikajícími světýlkami a celý prostor doladíte svíčkami s vánoční tématickou vůni, váš prostor se najednou přenese do úplně jiného světa! A kdy jindy si užít pořádnou vánoční atmosféru, než v chaotickém času před Vánocemi.

 

 

Rostliny jsou krásné na pohled, ale aby jejich krása trvala, vyžadují náležitou péči a pozornost, aby přežily po celé sváteční období. S tím se pojí i fakt, že různé vánoční rostliny vyžadují různou péči a údržbu. Stejně jako lidé mají různé potřeby, ani rostliny nejsou ve svých požadavcích univerzální. Proto se v dnešní článku zaměříme na nejoblíbenější druhy vánočních květin a prozradíme vám, jak se o ně během svátečního období postarat, aby vám dělali radost co nejdéle.

Vánoční kaktusy


Tato rostlina své jméno získala hlavně proto, že kvete v období Vánoc. Aby vám vánoční kaktus vydržel po celé svátky, musí být umístěn na místě, kde každý den nekolísá teplota. Nejlépe ho uchovávejte v chladné místnosti, ale v blízkosti světlého okna, kde se jí bude dostávat dostatečného světla. Nezapomeňte, že kaktusy nejsou zrovna milovníky vody, proto je stačí zalévat střídmě a pouze tehdy, když vrchní část půdy začne vysychat.

Pokud plánujete vánoční kaktus chovat po zbytek roku:

Při každém zalévání nezapomeňte přidat poloviční dávku hnojiva pro pokojové rostliny.

Jakmile květy odkvetou, otrhejte je, ale nezapomeňte, že s nimi musíte zacházet skutečně opatrně. Květní pupeny a sukulentní části stonku se mohou velmi snadno odlomit.

Když kaktus přestane kvést, jeho pravidelnou zálivku ještě více snižte. Koncem léta však opět začněte zalévat pravidelněji.

Vánoční čemeřice


Čemeřici černou poznáte podle krásných bílých květů se žlutými tyčinkami. Právě její sněhobílé květy evokují sníh a Vánoce. Doma ve vytopeném bytě se jí moc dařit nebude. Můžete ji proto využít na příležitostní výzdobu, například během Štědrovečerní večeře, ovšem po chvilce bude potřebovat znovu do chladnějšího prostředí.

Čemeřice je trvalka a opravdu si nezaslouží, aby její život skončil společně se svátečním obdobím. Naopak stačí, když jí zajistíte mírnou zálivkou a budete ji udržovat v chladnější místnosti. Během jara ji vysaďte to zahrádky. Přinese vám tak spoustu potěšení po mnoho dalších sezón!

V polovině až na konci srpna je přesaďte do většího plastového květináče. Je to jeden ze způsobů, jak zajistit její delší životnost. Při přesazování nezapomeňte přidat hnojivo. Vyberte takové, které má nízký uvolňovací účinek. S příchodem pozdního podzimu přemístěte čemeřice zpět k teplé stěně a pomalu je připravujte na další vánoční sezónu.

Vánoční zvonek


Tato rostlina pocházející z Austrálie má zvonkovité květy s barvami od čistě žluté po sytě červenou se žlutými špičkami. Nejlépe se pěstuje přímo v zemi nebo ve velkém a hlubokém květináči, díky hlubokému kořenovému systému.

Pěstujte na plném slunci nebo v polostínu a vyhněte se přesazování přibližně každé dva roky.

Na konci léta použijte hnojivo s pomalým uvolňováním a nezapomeňte, že vánoční zvonky je třeba pravidelně zalévat, alespoň jednou za dva dny.

Cesmína


Cesmína patří mezi nejcennější a nejuniverzálnější zahradní rostliny. Jsou to velké keře nebo stromy, které vám poskytnou barvy po celý rok díky atraktivním, okrasným, stálezeleným listům - některé druhy jsou však opadavé. Cesmína je však neskutečně univerzální a má rozhodně co nabídnout po celý rok! Bílých květů si můžeme užívat v létě a nádherným bobulím naopak neodoláme na podzim a v zimě.

Můžete je pěstovat jako okrasné keře na zahradě, použít je k vytvoření hustých živých plotů odolných proti vniknutí a navíc jsou také ideální pro velké truhlíky na terase, zejména pokud jsou vyškolené a zastřižené do zajímavých tvarů. A v neposlední řadě si samozřejmě  můžete z větví uříznout vlastní slavnostní vánoční dekorace a věnce.

Ne všechny rostliny dorůstají do velkých keřů nebo stromů. Cesmína ježatá (Ilex aquifolium Ferox Argentea) je malá a pomalu rostoucí. Pro dosažení maximálního počtu květů zasaďte keř na plné slunce, dbejte na dobře propustnou, kyprou a vlhkou půdu. Když začne keř růst, přihnojte ho hnojivem.

Poinsettia


Žádná jiná vánoční rostlina není tak oblíbená a rozšířená jako poinsettie, co se týče jejich svátečních barev, které se k svátkům nejvíce hodí.

Rostlinu je nejlepší pěstovat v chladné místnosti s teplotou kolem 20 °C přes den a ještě chladnější v noci. Navzdory požadavku na chladnou místnost musí být poinsettie umístěna v blízkosti slunného okenního parapetu nebo v blízkosti jasného filtrovaného světla. Dbejte na to, aby se listy nedostaly do přímého kontaktu s oknem, která se během dne a noci ochlazuje, aby nedošlo k poškození listů.

 

Dalšími oblíbenými vánočními rostlinami jsou například azalky, amarylky nebo tradiční jmelí. Každá z nich má také specifické požadavky na péči. Pokud se tedy rozhodnete některou ze zmíněných pěstovat nebo věnovat vašim blízkým, vždy pamatujte, že každá rostlina je originál a potřebuje svoji jedinečnou péči.

 

 

From our offer

KVĚTINOVÝ KOŠ LILI

KVĚTINOVÝ KOŠ LILI

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ LILIÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ LILIÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ SISI

KVĚTINOVÝ KOŠ SISI

KVĚTINOVÝ KOŠ PENELOPE

KVĚTINOVÝ KOŠ PENELOPE

KVĚTINOVÝ KOŠ BEATA

KVĚTINOVÝ KOŠ BEATA

KVĚTINOVÝ KOŠ LORI

KVĚTINOVÝ KOŠ LORI

KVĚTINOVÝ KOŠ GUDI

KVĚTINOVÝ KOŠ GUDI

KVĚTINOVÝ KOŠ DEBIE

KVĚTINOVÝ KOŠ DEBIE

KVĚTINOVÝ KOŠ AFNE

KVĚTINOVÝ KOŠ AFNE

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT