We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Adventní věnec

Adventní věnec a jeho symbolika

Pomalu ale jistě se blíží čas Vánoc a s ním spojené tradice. Většina z nás si tento předvánoční čas neumí představit bez adventního věnce na stole, na kterém každou neděli zapálí jednu ze svíček. Málokdo už ale ví, co přesně význam adventního věnce znamená. Pojďme si tedy společně přiblížit jeho symboliku a

 

Tradice adventního věnce

První adventní věnec se objevil v letech 1839 v Německu, kdy luteránský ministr pracující na misi pro děti vytvořil věnec ze starého kola od vozíku a umístil na něj 20 malých červených svíček a doprostřed 4 velké bílé svíce, přičemž červené svíčky hořely od pondělí do soboty a bílé svíce jednu po druhé zapalovali čtyři neděle před Vánocemi. Následně se z adventního věnce stala tradice, která přetrvává dodnes. Poté co se věnce začali tvořit ze zelených větviček či jehličí, jejiž živá zelená barva má symbolizovat život během dlouhého zimního období. Kruh nám připomíná neutuchající božskou lásku a jeho posmrtný život. Svíčky reprezentují spirituální přípravu na příchod Ježíše Krista.

 

Na adventním věnci samozřejmě nesmí chybět 4 adventní svíčky, které jsou postupně zapalovány 4 neděle před vánočním dnem. Každá svíčka přitom nese jiný význam, i když se často v jednotlivých národních tradicích jejich význam mírně odlišuje. Dříve měly první, druhá a čtvrtá svíčka fialovou barvu a třetí byla zbarvena do růžova. Fialová (a modrá) barva má symbolizovat dobu pokání a čekání na příchod Ježíše. Růžová barva třetí svíce je spojena s jejím významem a symbolizuje radost. Někdy naopak jsou všechny svíce červené či v kombinaci modré a bílé barvy. U dnešních designových věnců se na tradičních barvách nelpí, naopak se často drží aktuálních interiérových trendů a barev zimy. Nejdůležitějším indikátorem bývá sladěnost se zbývajícím interiérem. Občas může být na adventním věnci i pátá svíčka, která symbolizuje narození Ježíše.

 

Symboly jednotlivých svíček

První svíčka, která se zapaluje na železnou neděli nám symbolizuje naději a je nazývána jako svíce proroků, kteří předpověděli Ježíšovo narození. Často se na první neděli adventní rozsvěcují i vánoční stromy a betlémy ve městech.

Na bronzovou neděli se zapaluje druhá svíčka, která je symbolem víry a lásky a nese jméno betlémská.

Třetí svíčka, která se zapaluje na stříbrnou neděli se jmenuje pastýřská symbolizuje radost, která oslavuje pomalý konec postní doby a nástup slavnostních svátků.

Poslední, čtvrtá neboli andělská svíčka na adventním věnci reprezentuje mír a pokoj. Zapaluje se pravidelně poslední - zlatou neděli před Vánocemi. Andělé byli pověřeni, aby Ježíši přinesli mír a on ho dále předával lidem, aby byli blíže k Bohu.

 

Další adventní tradice

Mimo zapalování adventního věnce se dodržují další tradice spojené s vánočním obdobím. Ve východních pravoslavných církvích se drží půst již od 15. listopadu až do 24. prosince. Během půstu je zakázaná konzumace masa, ryb, mléčných výrobků, vína a oleje. Věřící věří, že tento půst jim pomůže pro lepší prozření k Bohu a jeho království.

V Číně naopak křesťané osvětlují své domy ozdobnými papírovými lucernami a vůbec první adventní kalendář byl vytvořen v roce 1908 Gerhardem Langem. Když byl jako malý chlapec, jeho matka mu našila 24 sušenek na krabici a každý prosincový den si mohl sníst jednu sušenku. Tato vzpomínka ho inspirovala natolik, že vytvořil první adventní kalendář s názvem „V zemi Ježíškově“ a měl dětem připomínat Vánoce podle Bible a také jim zpříjemnit čekání na dárky.

From our offer

ADVENTNÍ VĚNEC 1

ADVENTNÍ VĚNEC 1

ADVENTNÍ VĚNEC 2

ADVENTNÍ VĚNEC 2

ADVENTNÍ VĚNEC 3

ADVENTNÍ VĚNEC 3

ADVENTNÍ VĚNEC 4

ADVENTNÍ VĚNEC 4

ADVENTNÍ VĚNEC 5

ADVENTNÍ VĚNEC 5

ADVENTNÍ VĚNEC 6

ADVENTNÍ VĚNEC 6

ADVENTNÍ VĚNEC 7

ADVENTNÍ VĚNEC 7

ADVENTNÍ VĚNEC 8

ADVENTNÍ VĚNEC 8

ADVENTNÍ VĚNEC 9

ADVENTNÍ VĚNEC 9

ADVENTNÍ VĚNEC 10

ADVENTNÍ VĚNEC 10

ADVENTNÍ VĚNEC 11

ADVENTNÍ VĚNEC 11

ADVENTNÍ VĚNEC 12

ADVENTNÍ VĚNEC 12

ADVENTNÍ VĚNEC 13

ADVENTNÍ VĚNEC 13

ADVENTNÍ VĚNEC 14

ADVENTNÍ VĚNEC 14

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT